Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Класика на Коледа: Бързо и лесно шоколадово лакомство
Автор: Екип Ruse24.bg 09:58 / 16.12.2024Коментари (0)1058
©
Стафидите и цитрусовите кори, напоени с алкохол и нерафинирани захари имат много специално място на Коледа. Те могат да бъдат разбъркани в пудинг или за пълнене на ронливи сладкиши. Можем да кажем обаче, че и кадифеният шоколадов мус с пиянски вишни е също толкова специален за празника. 

Кадифеният шоколадов мус с пикантни череши се приготвя за около 15 минути и се оставя за един час в хладилника. 

Съставки: 

3 средни яйца

4 супени лъжици нерафинирана пудра захар

150 г тъмен шоколад, плюс допълнително, настърган, за сервиране

15 г масло

морска сол

140 мл двойна сметана, плюс допълнително, разбита, за сервиране

За пиянските череши:

2 супени лъжици текила бланко или тъмен ром, плюс 1 супена лъжица допълнително за муса

300 г замразени череши, размразени или пресни, нарязани наполовина и без костилки

100 г пудра захар

Кора от 1 лайм , плюс сок от ½

кора от лайм и сок от ½ портокал

1 звездовиден анасон

1 малка шепа естрагон , ситно нарязан (по желание)

Отделете яйцата и разбийте жълтъците и захарта до светла и пухкава смес. Разбийте една супена лъжица текила или ром и оставете настрана.

В отделна, чиста купа, разбийте белтъците на мек връх – трябва да можете да държите купата обърната, без белтъците да се движат. Разтопете шоколада и маслото на слаб котлон на водна баня или в микровълнова фурна, като овкусите с малка щипка сол.

Разбийте сметаната, докато се сгъсти. ако прекалите с нея, тя ще стане зърнеста, така че спрете, когато все още пада лениво от метална лъжица. В жълтъците добавете разтопения шоколад, а след него и двойния крем. Сега сложете една трета от белтъците в шоколада, след това разбъркайте тази смес с останалите белтъци, като запазите колкото е възможно повече въздух. Разпределете в малки чаши и охладете, препоръчва The Guardian.

Сложете черешите в тенджера със захарта, кората от лайм и портокал и звездния анасон и ги поставете на среден огън. Налейте текилата и оставете да къкри 8-10  минути, докато черешите загубят формата си и образуват сиропиран сос. Разбъркайте естрагона, ако използвате, изключете котлона, отстранете звездния анасон и добавете сока от лайм и портокал.

Сервирайте муса с черешите, малко плътна, студена сметана и настърган допълнителен шоколад отгоре.

Приятен апетит!

Още по темата: общо новини по темата: 238
27.12.2024 »
27.12.2024 »
27.12.2024 »
27.12.2024 »
27.12.2024 »
27.12.2024 »
предишна страница [ 1/40 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лоша инфраструктура в София
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: