Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кое е най-мръсното място в хладилника?
Автор: Екип Ruse24.bg 10:29 / 05.11.2011Коментари (0)598
©
Запитвали ли сте кое е най-мръсното място в хладилника ви?Изследователи дават отговор на този въпрос - те предупреждават, че това е именно чекмеджето за салати. То може да съдържа 750 пъти повече бактерии, от което и да е друго място в хладилника.

Според учените в тази част на хладилника се намират най-много от "потенциалните убийци" като E. coli, салмонела и листерия, пише в. Daily mail.

Тестове на проби от чекмеджета за съхранение на салати и плодове от 30 хладилника за домашно ползване, показали, че средно на единица на квадратен сантиметър се съдържат 7 850 активни бактерии, образуващи колонии (cfu/cm2). Някои хладилници дори имали много повече бактерии - 129 000 cfu/cm2.

Според стандартите, препоръчани от Европейската комисия (ЕК) за чистота и приготвяне на храна, повърхността за съхранение на различни продукти трябва е 00-10 cfu/cm2.

"Общата цел на хладилника е да съхрани храната свежа и чиста и да намали шансовете на бактериите и плесените да растат, така че тенденцията за високо съдържание на бактерии в чекмеджетата за съхранение на храна в хладилниците е тревожна", смята Пол МакДоналд, изследовател от Стафордшир.

"Работата на хладилниците е особено важно в по-топлото време, когато високите температури оказват потенциална опасност за развитието на бактерии и тяхното размножаване", обяснява още експертът.

"Ниските температури на хладилниците потиска растежа на бактериите, но трябва и редовно почистване. Когато храната бъде поставена в хладилник, пълен с бактерии, плесените или бактериите са склонни да се размножават през определен период от време", предупреждава още МакДоналд.

Така че - ако хладилниците не се почистват редовно, колониите на микробите като E.coli могат да се натрупат.

МакДоналд съветва хладилника да се почиства редовно, като храната, която се поставя в него, също да бъде почистена преди това. Не е лошо да бъде почистено и чекмеджето на хладилника, в което се съхраняват салати или плодове и зеленчуци.

За по-сигурна защитата някои производители са изградили пластмасови части, за използване в хладилниците, за които е доказано, че убиват по-голямата част от бактериите, които се заселват върху дадена повърхност в рамките на 24 часа.

Производителите на уреди, използващи тази технология, използват въздушен филтър, вграден в някои от хладилници. Той е така проектиран, че минимизират различните миризми, както и евентуалното развитие на бактериите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: