Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Колко са българските острови на Черно море?
Автор: Екип Ruse24.bg 16:33 / 08.07.2024Коментари (2)8526
©
Островите на Черно море не са много на брой. На Българското Черноморие има пет острова. Ето кои са те.

Змийски остров

Известен още с името остров Свети Тома, той попада в пределите на резерват “Ропотамо", близо до Приморско на Южното Черноморие. Разположен е северно от устието на река Ропотамо, срещу Аркутино, на площ от около 500 кв. м. Получава името си заради многобройните сиви водни змии, които го обитават и се хранят с риба във водите около него.

Змийският остров е единственото място в България, където се срещат диворастящи кактуси. Те са засадени през 1933 г. от цар Борис III, който ги пренася от ботаническата градина в Братислава. Кактусите са от вида Опунция, които са разпространени на около половината територия на острова и го правят труднопроходим. Особено красиви са през юни, когато цъфтят с едри жълти цветове.

При първата официална експедиция на Змийския остров през 1955 г. са открити основите на малка църква и няколко допълнителни сгради към нея сгради. Археолози предполагат, че това са останки от еднокорабна църква. На върха на острова е открит средновековен манастир. Открити са и фрагменти от гръцки амфори.

Всичко това доказва, че на Змийския остров е имало голямо морско светилище. Вероятно мястото е избрано, защото в непосредствена близост е минавал древният път от Созопол за Константинопол. Според легенди библейският светец свети Тома е живял на острова и затова той носи неговото име.

Света Анастасия

В акваторията на Бургаския залив се намира единственият обитаем остров по Българското Черноморие - Света Анастасия. Островът се появява след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни се формират причудливи скални образувания - Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето. Островът е на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Чукаля и нос Атия.

Много са легендите, свързани с остров Света Анастасия. В миналото тук е имало манастир, а пирати нападат острова заради заровено златно съкровище. Монасите се затворили в църквата и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите и изпратила страшна буря, която потопила пиратския кораб. Останките от кораба се вкаменили близо до брега на острова, където могат да се видят и днес.

Днес на острова има ресторант с автентични местни ястия, билки, манастир. До Света Анастасия се стига с корабче от моста в Морската градина. Има възможност и за нощувка в манастирска килия от Средновековието.

Свети Иван

Остров Свети Иван е най-големият остров на Българското Черноморие. Намира се на по-малко от 1 км северно по права линия от стария град на Созопол. Заема площ от 660 дка, а най-високата му точка се издига на 33 м над морето.

В миналото островът е бил оживено място в продължение на векове. През 7-ми в.пр.н.е. тук е имало тракийско светилище, посветено на Аполон Лечител.

През около 4-ти век върху основите на тракийското светилище е построена раннохристиянска базилика, която по-късно се разраства до манастирски комплекс, посветен на свети Йоан Предтеча, останки от който могат да се видят и днес. През 1308 г. тук се венчават българският цар Тодор Светослав и византийската императорска дъщеря Теодора Палеологина.

Тогава манастирът е обявен за “царски". През 17-ти век манастирът е разрушен от османците, след което се превръща в свърталище на пирати. От основаването до унищожаването си манастирът е под пряката юрисдикция на Цариградската патриаршия и затова тук са погребани двама патриарси.

На остров Свети Иван се издига бял морски фар, чиято светлина ориентира корабите, които се движат към Бургаския залив. Фарът е построен през 1911 г. и функционира и до днес.

Свети Петър

Намира се близо до остров Свети Иван и полуостров Столец. Свети Петър е малък остров, с площ само 15 дка и надморска височина до 9 метра. Известен е още като Остров на птиците, а характерният бял цвят на скалите е придобит от изпражненията им.

Предполага се, че Свети Петър е бил част от остров Свети Иван, но поради природен катаклизъм се е отделил. При археологически разкопки е намерена антична керамика, както и следи от възрожденски параклис.

Свети Кирик

Свети Кирик е остров с площ от 82,5 дка, разположен в акваторията на Созополското пристанище. Името му е свързано със средновековен манастир от 11-14 в, съществувал на това място. Християнският комплекс вероятно възниква през 4-ти век, когато на най-високата част на острова е построена голяма базилика. Църквата е открита през 1927 г. при строителството на “Рибарското училище". На острова са открити много антични артефакти, които свидетелстват за наличие на езически храмов комплекс от времето на Аполония, датиран от края на 7-ми до 3-ти в.пр.н.е., пише actualno.com

Още по темата: общо новини по темата: 1007
16.09.2024 »
15.09.2024 »
15.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/168 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Село Пушево, Велико Търново, Харманли, Белослав. Ще спра да ограмотявам "журналистите". Това са все места с диворастящи кактуси. Забравих да напиша и от Балчик до Камен бряг...:-))))
+2
 
 
Диворастящи кактуси от вида Опунция има на много места в България, а не само на Змийския остров. Има ги и на тепетата, особено по южните склонове на Бунарджика.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: