Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Колко струва малката потребителска кошница в България и Дания?
© Sofia24.bg
Животът в София срещу Копенхаген: Колко струва малката потребителска кошница? Въпросът за цените на основните хранителни стоки и техният достъп в различни европейски столици е винаги актуален, особено когато става дума за сравнение на покупателната способност. 

Направихме малко проучване как стойността на малката потребителска кошница в столиците на България и Дания – София и Копенхаген – варира, като се вземат предвид както цените на основните продукти, така и средните работни заплати в двете страни, пише bTV. Тези разлики не само отразяват стандарта на живот, но също така разкриват как икономическите реалности влияят на ежедневието на гражданите.

Цените на основни продукти: България срещу Дания

Малката потребителска кошница обикновено включва стоки от първа необходимост, като хляб, мляко, ориз, брашно. За целите на нашето проучване сравнихме цените на най-основите стоки в два магазина в Копенхаген и София. Ето какви резултати получихме:

Цени на основни продукти в София:

Хляб - 1,49 лв.

Мляко (1 л.) - 3,07 лв.

Брашно (1 кг) - 1,80 лв.

Картофи (1 кг) - 1,90 лв.

Захар (1 кг) -  1,70 лв.

Ориз (1 кг) - 3,66 лв.

Цени на основни продукти в Копенхаген:

Хляб - 20 датски крони (5,24 лв.)

Мляко (1 л.) – 13,60 датски крони (3,56 лв.)

Брашно (2 кг) - 17 датски крони (4,45 лв. или 2,23 лв. на кг)

Картофи (1 кг) - 16 датски крони (4,19 лв.)

Захар (1 кг) - 12 датски крони (3,14 лв.)

Ориз (1 кг) – 18,90 датски крони (4,95 лв.)

1. Хляб

Цената на хляба в София е 1,49 лв., докато в Копенхаген е 5,24 лв. Разликата е значителна – хлябът в Копенхаген е почти три пъти по-скъп от този в София. Въпреки че хлябът е един от основните хранителни продукти, разликата в цената отразява по-високите производствени разходи и стандарт на живот в Дания. За датчаните, чиято средна заплата е значително по-висока, тази цена не е толкова тежка за бюджета, докато за българите подобно покачване би било осезаемо.

2. Мляко

Млякото в София струва 3,07 лв. за литър, докато в Копенхаген е малко по-скъпо – 3,56 лв. Това е сравнително малка разлика в цените, което предполага, че млякото е продукт с по-стабилни разходи за производство, независимо от страната. Въпреки това, датчаните отново имат предимство по отношение на покупателната способност, тъй като средната им заплата им позволява по-лесно да поемат тези разходи.

3. Брашно

Брашното в София струва 1,80 лв. за килограм, докато в Копенхаген – 4,45 лв. за 2 кг, което е 2,23 лв. на килограм. Въпреки че разликата тук не е толкова драстична, все пак брашното в София е около 20% по-евтино от това в Копенхаген.

4. Картофи

Цената на картофите в София е 1,90 лв. за килограм, докато в Копенхаген те струват 4,19 лв. Разликата от около двойна цена отново показва, че базовите селскостопански продукти в Дания се продават значително по-скъпо.

5. Захар

Захарта в София струва 1,70 лв., докато в Копенхаген – 3,14 лв. Разликата е почти двойна. Подобно на другите продукти, високата цена в Дания е резултат от по-големите разходи за производство и обработка.

6. Ориз

Оризът в София струва 3,66 лв., а в Копенхаген – 4,95 лв. Разликата от около 1,30 лв. не е огромна, но все пак показва тенденцията за по-високи цени в скандинавските страни.

Цена на двете колички

 Слагаме чертата и можем да заключим, че този пазар в София би ни струвал 13,62 лв. (6,96 евро), докато в Копенхаген същите продукти ще струват общо 25,53 лв. (13,06 евро)

Доходи и покупателна способност

Цените на стоките обаче трябва да се разглеждат в контекста на местните доходи. Българите получават средно по 953 евро средна заплата, по данни на Numbeо, докато средната работна заплата в Дания е на стойност от 3,742 евро. Тази огромна разлика в доходите променя възприятието за стойността на стоките. Въпреки че в Дания цените на хранителните продукти са значително по-високи, местните жители имат по-голяма финансова възможност да си ги позволят.

Например един средностатистически българин може да купи малката потребителска кошница 137 пъти със своята месечна заплата. Един средностатистически датчанин обаче може да купи същата кошница 286 пъти със своята заплата.

Как доходите влияят на разходите?

Покупателната способност е критичен фактор за стандарта на живот в една страна. Макар цените в София да изглеждат привлекателни за чуждестранни туристи, те не са толкова благоприятни за местните жители, които разполагат с по-ниски доходи. Например, докато в София за около 32 лева може да се купи малка потребителска кошница, този разход представлява значителна част от заплатата на един среден потребител. Обратно, в Копенхаген, макар малката кошница да струва два пъти повече, разходът е много по-достъпен за местните, благодарение на високите доходи.

Една от ключовите причини за тези различия е икономическото развитие на двете страни. Дания е сред водещите държави в Европа по отношение на заплатите и качеството на живот, докато България все още е сред държавите с най-ниски доходи в Европейския съюз.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Бюджет 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: