ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лекар съветва: Не комбинирайте мандарини с тези храни | ||||||
| ||||||
С какво не трябва да се ядат мандарини? Експертът пояснява, че всички цитрусови плодове не трябва да се комбинират с мляко, в противен случай ще се увеличи образуването на газове. “Счита се за лошо съчетаването на плодове с риба и месо. Комбинацията от месо и мандарини може да допринесе за стартирането на гнилостни процеси в червата“, казва д-р Мещерякова. Лекарят добавя, че е по-добре да не се комбинират мандарини и алкохолни напитки, в противен случай рискът от алергична реакция се увеличава. Д-р Мещерякова разкрива и с какво могат да се комбинират мандарините. На първо място в списъка са ферментиралите млечни продукти, билки и зеленчуци без скорбяла. Ползи от мандарините Мандарината, подобно на другите цитрусови плодове, е богата на аскорбинова киселина (витамин С), която укрепва имунната система, което е особено важно по време на епидемии. Плодът съдържа също витамини А, D, група В, фитонциди, гликозиди, флавоноиди, пектини, въглехидрати, органични киселини, минерални елементи, пигменти (каротин, лутеин, холин, зеаксантин), естери, диетични фибри. Калоричното съдържание на тези цитрусови плодове е ниско - 40-50 килокалории на 100 грама, а в сока от тях на - 30-35. Но сушените плодове са доста питателни - съдържат до 300 килокалории, информира actualno.com. Благодарение на богатия си състав, мандарините имат много полезни свойства: имат антисептично, холеретично и диуретично действие; премахват токсините от тялото; намаляват концентрацията на холестерол предотвратяват развитието на скорбут; регулират киселинно-алкалния баланс на стомаха; стимулират чревната перисталтика; премахват дисбактериоза, метеоризъм и запек; разтварят солите в урината и улесняват елиминирането им; облекчават състоянието при цистит; намаляват риска от развитие на очни заболявания; стимулират изхвърлянето на хелминти; придават свежест на дъха, премахвайки неприятната миризма в устата.Особено забележими са ползите от мандарините за здравето на нервната система. Плодовете активират притока на кръв към мозъка, стимулирайки невроните. Това води до подобряване на паметта, вниманието, логическото мислене и предотвратява когнитивните увреждания и болестта на Алцхаймер. Освен това те са естествени антидепресанти и енергийни бустери: консумацията им зарежда с енергия, облекчава умората и безпокойството, облекчава апатията и подобрява настроението. Този плод има благоприятен ефект и върху кръвоносната система: укрепва сърцето и кръвоносните съдове, облекчава отоците, нормализира кръвното налягане, предотвратява анемията, минимизира риска от развитие на хипертония, атеросклероза, исхемия, инфаркт и инсулт. Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Няма да ни се размине, НИМХ потвърди официално прогнозата
10:42 / 27.11.2024
Нов коледен хит, но не е на Марая Кери
16:56 / 27.11.2024
Предстои промяна в големите търговски центрове
12:00 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
13:04 / 27.11.2024
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: