Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Лековита вода изцерява и събира от цяла България хора на това чудодейно място
Автор: Екип Ruse24.bg 11:05 / 21.08.2024Коментари (0)1024
©
Дни след като отбелязахме Успение Богородично, а патриарх Даниил призова Голяма Богородица на 15 август да се превърне в официален празник. Свидетелства за чудодейни изцеления със силата на искрената вяра има в гоцеделчевското село Баничан. В местния манастир "Успение Богородично" отбелязаха тържествено храмовия празник на 15 август, а игуменът на обителта отец Николай Давидов сподели изумителни случаи на хора, избавили се от неизлечими според лекарите заболявания.

Такъв е случаят с незряща пенсионирана учителка, която посетила светата обител, водена от своя съпруг.

"Тя стоя на службата и със съпруга й, който я водеше, бяха слезли до аязмото. Измила си е очите и на връщане вече вървяла сама. Идвайки, тя казала пред хората: "Аз прогледнах". Оттогава досега, вече две години тя идва редовно да си пълни вода от аязмото", споделя отец Николай.

Светата обител пази свидетелствата на множество чудодейни изцеления.

"Имаме лековито аязмо, манастирът е на възвишение на скалисто място. Не е ли чудо, че в тези скали има аязмо? Реката долу понякога почти пресъхва. А в това аязмо въпреки сушата и горещините вода има", казва Божият служител, който приема стотици миряни на храмовия празник на 15 август от близо и далеч.

Лековитата вода помага на много хора с очни и кожни проблеми. 

"Когато се мият с водата от аязмото, те минават. И това се случва за свидетелство, че Богородица е наша застъпница и ходатайства пред Господ нашите искрени молитви да бъдат чути", посочва духовникът.

Така през годините бездетни съпрузи по Божие допущение идват в манастира да преспят с молитва няколко вечери и след известно време се връщат да благодарят, че Бог ги е дарил с чедо. Сред тях има хора, които по 15-20 години са чакали за рожба.

"Ще ви споделя и за един учител от с. Баничан, който си отиде преди няколко години. Лекари по никакъв начин не можеха приживе да му излекуват екземите. Един ден той се решава и идва сутринта на аязмото, съблича се, взима едно канче с него и започва да се облива с водата. 3-4 пъти го прави, тогава отива при лекарите и те виждат, че всичко е изчезнало и няма и помен от екземата", разказва отец Николай.

В Баничан идват миряни и от другия край на България.

"Хора от Бургас дойдоха специално да си напълнят вода за болна жена. На 15 август се върнаха и пак напълниха вода, а на 8 септември се върнаха пак да благодарят, че жената от водата е придобила крепко здраве. Оттогава идват няколко пъти в годината, за да пълнят вода. Къде е Бургас, къде е Гоце Делчев? Света Богородица вижда кой действително е с истинска вяра в душата", казва свещеникът.

Манастирът е възстановен от турските зверства навръх Голяма Богородица преди 122 години. Историята на неговото обновяване е неразривно свързана с пророчески сън на баба Цвята Серафимова, който се повтарял нееднократно - че на хълма, където сега се издига манастирът, трябва да се дойде и да се копае. Тя следва заръките в съновидението и така открива заровена в земята малка икона на Света Богородица с Младенеца, почти непокътната от времето.

На стотина метра под храма се намира и лековит извор. Миряни както от Гоцеделчевско, така и от цялата страна и чужбина пристигат в манастира, за да почетат Божията майка.

В наши дни праправнукът на баба Цвята Тодор Тодоров пише романа "Баничанската Света Богородица" и в него разказва непознатата история на обителта.

"По време на Илинденското въстание неврокопският каймакамин, използвайки военна сила, упражнил невиждан терор над всички, заподозрени в участие и съучастие в революционната борба в казата. Свещеници, учители, по-първи хора в Неврокоп и селата наоколо са пребивани и убивани като животни или жестоко изтезавани в затвора. Сред множеството убивани били и деца, повечето от къщите били ограбени и запалени от войници и башибозук от помашките села Рибново и Филипово.

"В тези тежки месеци всички в Серафимовата къща се молеха Марко по-бързо да оздравее след жестокия побой. Баба Цвята и Илинка взимаха от Варвара ключа за църквата и пред иконостасната икона на Света Богородица дълго се молеха за здравето на живите и за душите на скъпите им мъртъвци. Всеки път баба Цвята влизаше в олтара, където се пазеше малката икона на Света Богородица с Младенеца, която тя намери на хълма в руините на някогашния манастир; заставаше пред иконата, поставена на масичка, затваряше очи и пред нея изплуваха отново ангелът, който я издигна през тавана на стаята и през покрива и я пренесе на баира, къде трябваше да копае, за да я намери. Спомняше си и заслепението, което получи, като срещна очите на Богородица и Младенеца, както и оня странен летеж над камъните и храстите при слизането към селото. Чуваше и молитвата на поп Атанас към Света Богородица за премахването на слепотата й, както и съветите му сутрин и вечер да изплаква очите си със светена вода и как наистина след кратко време зрението й се възвърна", пише Тодоров.

"Намерена преди 120 години от баба Цвята, дървото на иконата не е изгнило и до ден днешен. Самата Богородица е допуснала това за свидетелство. Не е ли това голямо чудо, което Св. Богородица извършва?", споделя пред "България Днес" отец Николай Давидов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: