Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Любимият на българина кашкавал е доста калоричен, но ако не можем да се откажем от него, препоръката е да го хапваме настърган
Автор: Екип Ruse24.bg 15:39 / 29.01.2025Коментари (0)1239
©
Кашкавалът е млечен продукт, който се произвежда предимно на Балканския полуостров. Първоначално се е произвеждал само от овче мляко.

Още през далечния 18 век на французите са били известни над 839 вида. Във Франция е традиция виното да се пие с кашкавал с висока масленост. Като страстни любители на кашкавала французите са на последно място по случаи на инфаркт на миокарда.

Кашкавалът от краве мляко се отличава с по-интензивен жълт цвят, с мека консистенция, с по-ниска масленост и с по-високо съдържание на вода. Цветът на вътрешността на кашкавал трябва да е равномерен, кремаво жълт. Консистенцията на кашкавала при 15-18 градуса трябва да е плътно еластична. Прекомерно твърдата, трошлива или мажеща се консистенция е белег за некачествен кашкавал. Мирисът и вкусът са приятни, свойствени за зрелия кашкавал, без странични оттенъци.

Технологията на производството на този продукт се е усъвършенствала в продължение на много векове. Самата технология на прокисване на сиренето и последващо попарване с гореща вода и осоляване е известна още от древността, защото този процес увеличава трайността му.

Състав на кашкавал

Кашкавалът съдържа до 32% мазнини, 26% белтъчини, 5% органични соли. В състава му влизат и витамините А и В. Той е много богат и на калций – микроелемент, крайно необходим за укрепване на костната система, зъбите и костите. Най-голямата ценност на продукта е, че белтъчините, които съдържа, са разтворими и почти на пълно (98.5 %) усвоими от организма. Твърдят кашкавал е по-калоричен, като 100 г съдържат 208-400 ккал. По хранителност кашкавалът превъзхожда сиренето, тъй като съдържа с около 10% повече сухо вещество, в т.ч. 5 % повече мазнини и 3-4 % повече белтъчини. Той има по-ниско водно съдържание, което го прави и по-траен продукт.

Съвет при избора

Не трябва да се купува кашкавал, който е шупнал, много мек или в пакета му има мътна течност. Не купувайте кашкавал, който няма етикет с ясно упоменат производител и срок на годност. Кашкавалът не бива да се консумира, ако има неприятна и силна миризма, горчив и кисел вкус, нетипичен бял цвят, а след разрязването се появят малки дупчици.

Кашкавалът се съхранява в хладилник в опаковка, за да не съхне. Твърдият кашкавал може да се запази свеж до 10 дни, а мекия - 2 до 3 дни. Опитните кулинари от gotvach.bg препоръчват кашкавала никога да не се реже предварително, защото ще загуби своите аромат и вкус, ще се втвърди бързо и няма да е приятен за консумиране.

Ползи от кашкавал

100 г кашкавал на ден покрива нуждата на възрастен човек от мастни киселини. Хапването на кашкавал предизвиква по-обилно слюноотделяне, което пък от своя страна води до отделянето на стомашен сок. Поради голямото съдържание на белтъчини, мазнини и минерални соли кашкавалът е изключително полезна храна за всички възрасти. Експертите по хранене препоръчват млечния продукт като помощник при определени заболявания като анемия, при счупвания, изгаряния и травми.

Кашкавалът е ценна добавка и към менюто на бременни и кърмачките. Видове кашкавал със средната масленост са подходящи за хората със захарен диабет, наднормено тегло и нарушения на сърдечно-съдовата система и черния дроб. Настърганият кашкавал се усвоява по-лесно, защото това е предпоставка за по-малките количества изяден продукт.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2025
51-ото Народно събрание
Поскъпване на хранителните продукти
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: