ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Майсторлъкът при избора на зряла, сочна диня | ||||||
| ||||||
Има хора, които могат да изкарат цяло лято на диня и сирене и ги разбираме прекрасно. Този плод е вкусен както като десерт, така и в салати, смутита и дори на скара. Има само един проблем - често избирането на хубава диня си е чиста руска рулетка, пише webcafe.bg. Някои избират диня, като почукват по нея, други - с пляскане. Трети гадаят по други признаци. Ето няколко начина, с които да разберем дали ще попаднем на сочна и сладка диня: Като огледаме внимателно цвета Зрялата диня има наситен, тъмнозелен цвят, който показва, че плодът е събрал достатъчно слънце и сладки сокове в себе си. По-светлите райета трябва да са контрастно бледи и да не стоят твърде размазани. Добра идея е да хванем динята в ръце, да я повдигнем и да я огледаме хубаво за дефекти - спуквания на кората, натъртвания и наранявания. Освен това кората не трябва да е твърде лъскава, защото това е знак, че или плодът не е добре узрял, или е полиран с нещо, за да придобие "по-търговски" вид. Зрялата диня има гладка и матова кора. Като почукаме с кокалчетата на пръстите си Този трик се използва от мнозина, за да разпознаят дали е зрял плодът. Звукът от почукването трябва да е нисък и леко глух - това означава, че в динята няма твърде много вода и е по-узряла. Ако почукването звучи високо и кънтящо, значи плодът не е узрял напълно. Като плеснем (леко!) динята Логиката е същата като при почукването - звукът може да издаде дали е сладка динята. При леко пляскане динята не бива да "кънти" и да звучи кухо. Напротив, звукът трябва да е нисък и плътен, подобно на басов глас. Плодът не бива да се удря силно, защото това може да причини натъртване или нараняване в кората. Съветът ни към мъжете е, ако не са сигурни, че могат внимателно да премерят силата си, да не избират точно този метод за разпознаване на зряла диня. Като огледаме дали има два пръста разстояние между светлите райета Този съвет идва не от кого да е, а от Рий Дръмън, популярна със своите кулинарни предавания. Тя мери дали между светлите ивици на динята има два пръста разстояние и смята, че това е идеалният индикатор колко зряла е динята. Ако разстоянието е по-малко, значи плодът не е узрял, а ако е много по-голямо - презрял е. Заедно с това Дръмън ни насочва да гледаме и теглото на динята. Голямата на размери диня, ако е добре узряла, е осезаемо тежка. При положение, че плодът е голям, но лек, значи, че вътрешната му част най-вероятно няма да е сладка и сочна. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Регистрираха земетресение в България
11:07 / 26.11.2024
Първата жена на Димо Алексиев го зарязала заради алкохола
11:40 / 25.11.2024
Шуробаджанащина в "Пееш или лъжеш", зрителите бесни
08:49 / 25.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: