Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Мидена черупка в куфара вгорчи ваканцията на българин в Хърватия
Автор: Екип Ruse24.bg 09:40 / 18.09.2012Коментари (3)532
© Ruse24.bg
Мидена черупка на защитения вид Пина Нобилис в куфара вгорчи лятната ваканция на двама българи в Хърватия. На Димитър Боянов дори му се наложи 18 дни да търка наровете на затвора в Дубровник.

"Бях в една килия с наркодилъри и хора, които не си плащат данъците", разказва Боянов. Приятелката му Светла Петкова успя да се прибере у нас. Преди 3 дни нашенецът се върна в България, вече излежал присъдата си.

Професионален турист - това "работи" Димитър Боянов. Признава, че в момента е зает да обикаля света - за своя сметка. Бил е в 4-5 държави. И досега никъде, дори в България, не е имал сблъсък с полицията. До момента, в който го сгащват на хърватско-босненската граница.

"Бях с приятелката ми в Хърватия. Пътувам с личната си кола. И, понеже не съм богат турист, спя от време на време в нея на къмпинг", разказа Димитър. Така, обикаляйки крайбрежието на полуостров Пелешац, двамата българи попадат край няколко мидени ферми. Там, на брега, Димитър вижда голяма и красива черупка от мида - около 40 см. И решава да си я отнесе за спомен в България. Просто я харесва, без да знае що за мида е това.

"Наблизо имаше един рибар. Попитах го дали мога да я взема. И той отговори, че няма проблем. На брега нямаше други такива, но имаше в морето", обяснява пишман туристът. Когато я докосва с ръка, черупката почти се разпада. Затова Димитър я слага в картонена щайга най-отгоре в багажа си - да не се повреди.

"Когато човек пътува, винаги си взима нещо за спомен - мида, камъчета. Нямаше как да знам, че правя нещо нередно", споделя нашенецът. И отпрашва към хърватско-босненската граница. Там обаче митничарят вижда какво превозва и му обяснява, че това е защитен вид и е забранен за изнасяне.

Оттук насетне започват мъките. Двамата българи чакат 4 ч. на границата, докато властите решат какво да правят с Боянов. Накрая го транспортират до най-близкия град Дубровник. Там, в съдебната палата, тръгва дело по бързата процедура - 3 часа.

Нямах адвокат, помогна ми Милена Божилова - хърватка, женена за българин. Тя ми бе преводач. По време на делото се оказа, че няма как да направя крачка назад. Ще ме глобят", спомня си Митко.

Така, под давлението на митничаря, който го сгащва, Боянов получава строга присъда. "Глобиха ме с 800 евро. И, тъй като нямах парите, трябваше да лежа 18 дни в затвора", казва Димитър. В пандиза чинно си излежава дните. Въпреки това признава, че пак би се върнал в Хърватска заради красивата природа и забележителностите. "Митничарят, който ме залови, като че ли не ме хареса. Просто имаше нещо против мен. А това, че се сблъсках с няколко комплексари в Хърватия, няма да ми попречи пак да посетя тази държава", категоричен е Митко. Сега вече знае, че мидите Пина Нобилис са защитени, тъй като намаляват най-вече заради недобросъвестни рибари, които ги продават за консумация. Иначе Пина Нобилис наистина е "красавица" - прилича на писалка, а отвътре е със седефен цвят.

В момента Димитър Боянов се отърсва от неприятното си преживяване. И си мечтае за следващото пътешествие - до Южна Америка. Иска да види Чили, Боливия и Аржентина. Дали обаче ще събере пари и смелост след екстремното си преживяване в Хърватия, все още не е ясно. От пътешествията обаче няма да се откаже.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Горкият патиланец,поне да носеше марихуана!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: