ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Микровълновите печки: Комфорт или компромис със здравето? | ||||||
| ||||||
Нека си го кажем направо, микровълновата е спасител в забързаното ежедневие. Кой има време да затопля млякото за кафе на котлона или да чака фурната да загрее за порция макарони? – Скоростта е всичко – От минус 20°C до топла вечеря за минути. Никой друг уред не е толкова бърз и ефективен. – Икономичност – Микровълновите печки използват значително по-малко енергия от традиционните методи за готвене Три бутона – време, мощност, старт. Дори децата могат да се справят! Какво казва науката? Микровълните работят, като въздействат на молекулите в храната, главно водата, карайки ги да вибрират. Това загрява храната, но също така променя нейната структура. Според изследвания, използването на микровълнова може да намали антиоксидантните свойства на храната, както и да промени белтъчната ѝ структура. Това не я прави токсична, но е възможно някои ползи да се загубят. Ако не използвате подходящи съдове, рискувате да консумирате химикали като бисфенол А, който се отделя при нагряване. Не се препоръчва да стоите близо до уреда по време на работа. Особено за очите – ретината е чувствителна към електромагнитни вълни. Никоя микровълнова не може да създаде хрупкавата коричка на запечено ястие или да запази онзи автентичен аромат на домашно готвене. Освен това, някои храни (например, броколи) губят значителна част от витамините си в микровълнова Как да използваме микровълновата безопасно? – Търсете маркировка "подходящ за микровълнова“. – Избягвайте размразяването на месо. Оставете това на хладилника или го направете в студена вода. Неравномерното загряване може да доведе до размножаване на бактерии. – Загрявайте умерено. Прекаленото затопляне може да доведе до прегаряне или загуба на хранителни вещества. Микровълновата е тук, за да остане. Тя е чудесен помощник, но като всяка технология, изисква отговорна употреба. Ако я използваме разумно и в комбинация с други методи за готвене, тя ще остане наш верен съюзник, а не враг. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Той е 4 години по-малък от нея и я омагьосва за миг
10:40 / 15.01.2025
При висок холестерол: Богати на фибри храни и спорт
14:32 / 13.01.2025
Есил Дюран се омъжи
16:35 / 13.01.2025
Лекари дали 6 дни живот на наша красавица
10:46 / 13.01.2025
Иван Гешев: Десет човека управляват България извън институциите
12:02 / 14.01.2025
Теа Минкова влиза в "Ергенът"
11:37 / 13.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: