Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Мила Павлова за "Дни на музиката в Балабановата къща": Любимата ни пловдивска публика може да очаква една много богата програма
© Фейсбук
Започна Есенното издание на 15-я Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив. Интервю в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Мила Павлова, основател и главен артистичен директор на Международния фестивал. 

Г-жо Павлова, отново е есен, отново ще имаме "Дни на музиката в Балабановата къща", есенното издание. Какво да очакват любителите на този род музика от това издание, плюс това, че имате 15-годишнина тази година, нали така?

Да, имаме своеобразен юбилей, а любимата ни пловдивска публика може да очаква една много богата програма, много разнообразна, много интересна, изпълнена с концерти на световни знаменитости, български и чуждестранни и много интересни оригинални нови проекти, нови партньорства. Още откриването ни на 18 септември в Епископската базилика представя един изключително интересен и никога досега не правен тип концерт. Това е концертът MUSIC FOR A WHILE, или колко джаз има в барока. Той включва участието на световното мецосопрано Светлина Стоянова, прекрасният джаз пианист Константин Костов и квинтет ПИЛЕКАДОНЕ, носител на награда “Златна лира". Една наистина своеобразна симбиоза между джаз и барокова музика но по много-много нов начин, интересен.

Нестандартно е и буди интерес наистина!

Да, самата Светлина Стоянова с огромен интерес и желание подхожда към този проект. Вие знаете, че тя наистина гради световна кариера, солист е на Виенската опера, канена е в цял свят и за нас е чест да открие есенното ни издание. Разбира се, още второто партньорство е изключително - “Барокови солисти". Това е, мога да кажа, един от най-добрите в света изпълнители на блокфлейта Ерик Босграф от Нидерландия, който ще си партнира с изключителната барокова цигуларка Зефира Вълова, която е наистина един корифей в тази музика в български и международен мащаб, канена в най-големите барокови оркестри. И самата тя ще направи много интересни презентации, това е в Малката базилика по време на концерта, тя представя изключтелно интересно произведенията, историята на композиторите, на самите произведения. Винаги публиката е в захлас от нея. Имаме много знаково партньорство, което се случва за първи път въобще и то на нашата сцена, между три звезди. Това е сопраното Красимира Стоянова камерзенгерин на Виенската опера, Светлин Русев - цигуларят, който всички обичаме и на когото се възхищаваме и виртуозната корейска пианистка Йоръм Сон. Това е през ноември, малко скачам през събитията, но понеже говорим за партньорство.

Можете да казвате и датите, между другото.

Да, значи на “Бароковите солисти" блокфлейтиста Ерик Босграф за който говорих преди малко е на 23 септември в Малката базилика. А после ще кажа за следващите, но скочих на това партньорство, което е на 29 ноември 2024 г. между тримата големи. И освен това има още нещо много интересно на този концерт, за първи път ще прозвучи гласът на "Страдивариус", който Светлин Русев получи съвсем скоро. Друг много-много интересен концерт и отново първо партньорство и премиера именно при нас, това е концертът с много интересно заглавие CONTRABANDO.  Тук звездата е Стоян Караиванов, бандонеониста, който също така прославя България и по света вече и Ася Караиванова на контрабас. И всъщност заглавието е игра на думи между контрабас и бандонела за първи път в този формат ще бъде именно при нас на 16 ноември. Също така имаме много интересни два концерта през октомври един след друг. Първият е на 12 октомври. В Балабановата къща ние създадохме преди три години един много интересен цикъл концерт-среща с легендарни български джаз изпълнители и изпълнители на популярна музика, представихме тук Мими Николова, Любо Денев.  Този път ще представим наистина легендата пианист, джаз пианист, композитор, диригент, Антони Дончев. На сцената го представя Светослав Николов, който е програмен директор на JAZZ FM RADIO и се получава наистина един много интимен концерт-среща, буквално на ръка разстояние от публиката, където всички присъстващи научават изключително интересни факти от биографията на изпълнителя, запознават с с него и разбира се, той свири за тях през цялото време. Освен, че говори, има разговор с него. На 13 октомври е традиционният концерт, посветен на хоровото дело, който винаги, от самото начало на създаване на фестивала присъства в програмата. Този път това е ангелогласният Софийски камерен хор “Васил Арнаудов", хор с много голяма история и диригент изтъкнатата Теодора Павлович. Този концерт е в Малката базилика. Само да подчертая, че концертът на Антони Дончев е матине в Балабановата къща от 11,30 ч. И завършваме фестивалът също с един знаков концерт, звезден концерт, на 30 ноември, със “Солисти на Виенската филхармония", това е нашият цикъл, в който представяме големите имена на прочутия оркестър. Този път това е концертмайсторът Албена Данаилова и на сцената с нея ще бъдат Александър Сомов, прекрасният виолончелист, който за първи път ни гостува и пианистката Надежда Влаева, носителка на наградата “Музикант на годината" съвсем скоро. Това е заключителният ни концерт на 30 ноември в Епископската базилика.

Наистина, отново отлични и много добри музиканти сте подбрали. Как се движи продажбата на билетите, да поканим хората, да кажем откъде могат да си закупят билети. Може ли онлайн да си закупят също така?

Да, всички билети са онлайн в мрежата на Eventim, а също и на място на концертите, ако са останали още билети ще се продават и на място. Информацията е на страницата на фестивала, в групата, в уеб сайта. Така че могат да бъдат намерени и наистина полезни начини онлайн.

Остава да поканим наистина, ако все още има билети повече хора, защото си заслужава.

Заповядайте! Да, наистина повечето  изпълнители пътуват специално за концертите и само за тези концерти, и само тук и сега могат да бъдат чути.

Това е голяма чест наистина за Пловдив, и за почитателите на музиката тук. Благодаря ви, ако още нещо имате да добавите?

Бих искала да отбележа, че фестивалът е част от културния календар на Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерството на културата, фондация “Музикартисимо".

Да, вече 15 години съществува и то успешно.

Да, вече 15 години, това е негово юбилейно есенно издание.

Успех!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кралица Елизабет II почина!
Отношенията София-Скопие
Бюджет 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: