ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Много внимавайте как приготвяте червения боб, защото може да бъде опасен | ||||||
| ||||||
Фугу - Япония Риба фугу е деликатес в Япония, но също и една от най-смъртоносните храни в света. Неправилно приготвената фугу може да съдържа тетродотоксин, силна отрова, която блокира нервната система и може да бъде смъртоносна. Само специално обучени и лицензирани готвачи имат право да я приготвят. Саннакджи - Южна Корея Саннакджи, или живи бебета октоподи, е традиционна корейска храна, сервирана с още движещи се пипала. Рискът тук идва от факта, че вендузите на октопода могат да се прикрепят към гърлото, причинявайки задушаване, ако не се дъвчат добре. Касава - Южна Америка и Африка Касавата е популярен кореноплоден зеленчук, който обаче съдържа цианидни гликозиди, които, ако не се обработят правилно, освобождават цианид при консумация. Неправилното приготвяне на касава може да доведе до остро отравяне и дори смърт. Хаки - Западна Африка Хаки е плод, който е деликатес в някои части на Западна Африка и Ямайка, но ако се консумира неузрял, съдържа хипоглицин – токсин, който може да доведе до повръщане, гърчове и хипогликемия, която може да бъде фатална. Сурови червени бобчета Червените бобчета, ако не се накиснат и сварят добре, съдържат лектини, които могат да причинят тежки стомашни проблеми като повръщане и диария. Най-добре е да се накисват за няколко часа и да се сварят на висока температура преди консумация. Кръвни миди - Китай Кръвните миди са популярни в Китай, но консумацията им в суров вид носи риск от заразяване с хепатит А и Е, тиф и дизентерия. Мидите често абсорбират бактериите от водите, в които живеят, което ги прави особено опасни без достатъчна термична обработка. Риба тон Рибата тон е деликатес по света, но съдържа високи нива на живак, особено при по-големите видове като жълтоперата и синьоперата. Прекомерната консумация на риба тон може да доведе до натрупване на живак в организма и да повлияе негативно на нервната система. Бъз - Северна Америка и Европа Плодовете на бъза са известни с полезните си свойства, но листата и стъблата им съдържат цианидни гликозиди. Консумацията на сурови плодове или други части на растението може да доведе до отравяне, което причинява гадене, повръщане и дори смърт, разказва dariknews.bg. Фруктус панцирианус - Тайван Този тайвански плод се консумира само след внимателно обработване и премахване на кожата, тъй като съдържа токсини, които водят до замайване, гадене и загуба на съзнание, ако не се приготви правилно. Заради силните си токсини се приготвя само от местни майстори. Сурова мляна кайма - Германия Консумацията на сурова мляна кайма, известна в Германия като “Mett," е популярна, но носи риск от бактериални инфекции като Е. coli и салмонела. Ако каймата не се приготви правилно, тя може да предизвика тежко хранително отравяне. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Отново: Огромно задръстване на АМ "Тракия"
15:53 / 22.12.2024
Вътрешният министър: Предприети са мерки за спокойни и сигурни празници
15:53 / 22.12.2024
Ето какво ще бъде времето утре в Русе
12:51 / 23.12.2024
Евтим Милошев: Надявам да има редовен кабинет, за да мога да карам ски
21:25 / 22.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: