Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Морската вода прави косата палава и не само
Автор: Екип Ruse24.bg 17:26 / 24.07.2024Коментари (0)1125
©
Лятото е в разгара си, а най-морският месец предстои. Август идва с парещ пясък, дългоочакваната отпуска, дъх на солени вълни, романтични вечери и огнени залези, но и с куп предизвикателства за външния вид – от изгорялата кожа през увреждащото въздействие, което жарките слънчеви лъчи имат върху косата, отнемайки от блясъка, цвета и мекотата ѝ, до морската вода или тази в басейна, която изсушава кожата.

 

А полезна или вредна е морската вода за косата? Трябва ли да я предпазваме от солените морски вълни, или напротив – съдържанието на морската вода помага за здравето и красотата ѝ? Вероятно изпитвате колебание по този въпрос, тъй като сте използвали маски с морски водорасли и сте запознати с ползата от тях, но сте и изпитали на свой гръб изсушаващото действие на разхлаждащите удоволствия край горещия пясък. Вижте какво казват експертите и как да се погрижите за красотата си, докато давате почивка на душата си.

Полезна или вредна е морската вода за косата – мнението на специалистите

Специалистите считат, че спорът полезна или вредна е морската вода за косата няма решение, а отговорът не може да бъде еднозначен, защото въздействието на солената вода върху гривата ви зависи и от индивидуалните нужди на косъма и типа на скалпа ви – мазен  или сух скалп, тънка, плътна, права или чуплива коса и т.н.

 

От една страна, морската вода прави косата палава и създадените от морето вълни, украсяващи лицето ви, са дотолкова модерни всяко лято, че има продукти, пресъздаващи този ефект, предназначени за употреба в града. Тя доставя на скалпа ценни минерали, заради които маските с водорасли са именно толкова популярни. От друга страна, солта в морската вода неминуемо изсушава скалпа и прави косъма по-чуплив. Ако косата ви е суха и чуплива, морската вода може да задълбочи проблема.

Солената вода може да раздразни скалпа, като това е особено валидно, ако вече е сух и чувствителен. Солената вода може да отслаби косата, правейки я по-податлива на накъсване, като по този начин причинява цъфтящи краища при коса, чиито тип е суха и чуплива. Препоръчва се да мокрите възможно най-малко косата си, ако типът ѝ е сух, като я предпазвате, повдигайки я на кок или влизайки в морето с шапка за плуване. Различни козметични продукти, създадени специално за предпазване на сухата коса по време на морските приключения, също могат да бъдат изключително полезни. При суха и чуплива коса отговорът на въпроса полезна или вредна е морската вода за косата е по-скоро отрицателен.

Притежателките на плътна коса с мазен скалп обаче могат да се насладят на морската вода, без да се притесняват за красотата на косата си. Напротив. Солената морска вода изсушава скалпа, отнемайки излишната мазнина, придава обем и прави косата по-красива. Ето защо отговорът на въпроса полезна или вредна е морската вода за косата, ако тя е мазна, е различен – солената морска вода е полезна за мазния скалп.

Въздействието на морската вода върху косата зависи и от това дали е боядисвана, или с естествен цвят. Солената вода, съчетана със слънчевите лъчи, води до избледняване на цвета, което налага по-често боядисване, а то неминуемо уврежда косъма. Косата с естествен цвят не се влияе от морската вода. Или, ако има промяна, то тя е положителна – превъзходни светли кичури в косата, привличащи светлина към лицето и контрастиращи на матовата кожа, каквито не може да ви направят дори в най-луксозния професионален салон за красота.

Според някои специалисти обаче, дори да е косата ви мазна и в естествен цвят, не трябва да прекалявате с морската вода, тъй като може да отслаби структурата на косата. Ето защо те препоръчват да се внимава с дългия престои във водата. Няколко дни на плажа не представляват опасност, но ако прекарвате лятото си там, използвайте защита за косъма, шапка при плуване и изплаквайте косата на душовете или с минерална вода след всяко излизане от морето.

 

Ако планирате да прекарате много време в солена вода, използването на балсам без измиване може да защити косата и да предпази косъма от увреждане. Солената вода може да изсуши много косата, защото отстранява естествените масла, които помагат за поддържане на косата хидратирана, ето защо специалистите съветват да хидратирате скалпа,  ако прекарвате дълго време във водата и много дни на плажа. 

Следвайте нуждите на косата си и преценявайте според състоянието ѝ какво да предприемете, за да извлечете само ползите от морската вода.

Още по темата: общо новини по темата: 987
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
07.09.2024 »
предишна страница [ 1/165 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: