Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Може да има суперизригване на Слънцето
Автор: Екип Ruse24.bg 14:06 / 17.05.2012Коментари (3)441
©
Възможни са т.нар. суперизригвания на Слънцето, които ще предизвикат невиждани досега магнитни бури и изхвърляне на радиация, което може да нанесе съществени щети на Земята.
Това предупреждават изследователи от обсерваторията към Университета в Киото, ръководени от професор Кадзунари Сибатой, предаде ИТАР-ТАСС.

Досега се смяташе, че на Слънцето може да има само т. нар. обикновени изригвания, които също са съпроводени с изхвърляне на плазма, радиация и магнитни бури. От време на време това става причина за прекъсвания на системите за комуникация и може да се стигне до извеждане от строя на сателити и до облъчване на космонавти.

Учените предполагат, че такива колосални изригвания стават само при наличието на ефекта "горящ Юпитер", когато около звездата се върти тежка планета от типа на Юпитер и на разстояние по-малко от отстоянието на Меркурий от Слънцето.

Опитвайки се да потвърдят или опровергаят хипотезата, учените използвали телескопа "Кеплер" да измерят яркостта на 83 000 звезди, подобни на нашето Слънце.
При 148 от тях са били наблюдавани 365 суперизригвания, без наличието на фактора "горящ Юпитер". Това кара специалистите да предположат, че на теория суперизригване може да стане и на нашето Слънце.

През януари бе засечено най-мощното изригване на Слънцето от 2005 г. насам. На 30 април Слънцето отново изригна много силно.

Слънцето вече отива към максимума на своята слънчева активност, който се очаква да бъде в края на тази и началото на следващата година, коментира вчера директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" Никола Петров.

"Това означава, че да очакваме изригвания и избухвания на слънцето през тази година е оправдано и с това всъщност се определя максимумът на слънчевата активност - с повишеното число и зачестяването на слънчевите изригвания", обясни той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
А какво ще стане когато Земята си смени полюсите? Като гледам това, което се случва в България - от единия полюс на другия, от червения към синия и обратно. Нищо хубаво не се получава, само назад и все на дъното.
+3
 
 
Хайде сега пак ще се появят изпеканите мозъци и "края на света". Слънцето си има пик на изригванията тъй като сменя полюсите си често. Това става на всеки 11-12 години. За повече информация - книги и интернет.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: