Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-малката държава в света е с 826 жители, 5 млн. туристи я посещават всяка година
Автор: Екип Ruse24.bg 19:56 / 26.07.2024Коментари (0)1233
©
Населението в България е 6,5 милиона жители, което я нарежда на 96-то място в света.

Кои са най-малките държави в света по население?

1. Ватикана 826 жители

Ватикана е най-малката суверенна държава в света и резиденция на главата на Римокатолическата църква. Намира се на Ватиканския хълм в западната част на Рим и е изцяло заобиколена от италианската столица. Политическият режим на страната е абсолютна теократична монархия. Около половината от населението на Ватикана имат ватиканско гражданство, а останалите са с разрешение за постоянно пребиваване. Само избрани хора имат право на гражданство - министрите на Светия престол, както и представители на швейцарската гвардия на папата. Всяка година страната се посещава от над 5 милиона туристи.

 

2. Токелау 1499 жители

Токелау е автономно владение на Нова Зеландия в Полинезия в централната част на Тихия океан, на север от островите Самоа. Островната група е бивше британско владение, което по-късно преминава към доминиона Нова Зеландия. Токелау е единствената страна в света със 100% зелено електричество, благодарение на слънчевите панели. Единственият начин да стигнете до страната е с лодка, която ще ви отведе до Самоа. Страната е с най-ниския брутен вътрешен продукт в света. Жителите си изкарват прехраната с риболов или със средства, изпращани от техни роднини от чужбина.

3. Ниуе 1935 жители

Ниуе е малка островна държава, разположена в югозападната част на Тихия океан, на североизток от Нова Зеландия. Заради малобройното си население и малка територия, Ниуе се присъединява доброволно към Нова Зеландия, но има статут на самоуправляваща се държава. Най-голям град е столицата Алофи, където живее почти половината население на острова. Близо до столицата се намира международното летище на Ниуе, което е единствената връзка на местните с останалия свят.

4. Фокландски острови 3803 жители

Фокландските острови са британска задморска територия, разположена на архипелаг в Южния Атлантически океан. В испаноезичните източници се използва името Малвински острови.

Островите са причина за вековен спор между Аржентина и Великобритания, който води до военен конфликт между двете държави през 1982 г., наречен Фолкландска война. Войната е спечелена от Великобритания и островите остават нейно отвъдморско владение. Населениета на островите е съставено главно от потомци на шотландски и уелски имигранти, които се заселват тук след 1833 г. През 1983 г. е предоставено пълноправно британско гражданство но всички фолкландци.

5. Монсерат 4372 жители

Монсерат е задморска територия на Великобритания, разположена на едноименния остров, част от островната група Малки Антили. По конституция Монсерат се управлява от губернатор, назначаван от монарха на Великобритания.

6. Сен Пиер и Микелон 5815  жители

Сен Пиер и Микелон е отвъдморска съобщност в състава на Франция, разположена на неголеми острови в Атлантическия океан, на юг от Нюфаундленд. Това е единствената територия, останала на Франция от бившата колония Нова Франция. Столица на страната е Сен Пиер, където живее над 90% от населението.

7. Сен Бартелми 11 019  жители

Сен Бартелми е отвъдокеанско владение на Франция в Карибско море. След референдум от 2003 г. жителите на Сен Бартелми гласуват за откъсване от Гваделупа и получават отделен статус:отвъдморска общност на Франция. Най-голям град и административен център е Густавия.

 

8. Уолис и Футуна 11 439 жители

Уолис и Футуна е задморско владение на Франция. Намира се в южната част на Тихия океан между Фиджи и Самоа.

9. Тувалу 11 478 жители

Тувалу е тихоокеанска държава, преди 1976 г. е позната и като Острови Елис. Разположена е върху група атоли в Полинезия, в югозападната част на Тихия океан, по средата между Хаваите и Австралия. През 1978 г. получава независимост. Най-близките й съседи са Карибати, Самоа и Фиджи.

10. Науру 12 884 жители

Република Науру е островна държава в югозападната част на Тихия океан, южно от Маршаловите острови. Уникална е с това, че е единствената държава без официално обявена столица, а само фактическа - Ярен. През 1977 г. е била най-богатата държава - на първо място по Брутен вътрешен продукт на човек от населението.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: