ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Напитка, която се приготвя от едно прекрасно цвете, е много е полезна за сърцето, за облекчаване на бронхити и за повишаване на сексуалното желание | ||||||
| ||||||
Негови различни версии всъщност са често срещани в цяла Източна Европа и Близкия изток, особено в страни, които преди са били част от Османската империя. Интересно е също, че салеп става популярен и извън границите на империята дълго време преди чаят и кафето да станат широко разпространени. Дори има и твърдения, че версия на турската напитка, която се прави с брашно от корени на диви орхидеи, произхождащи от Британските острови, е била сервирана в английските чайни през XVII и XVIII век. В Турция красивата дива орхидея расте на много места и е ценна не само заради търговията с цветя, но и заради това, че е ключова съставка в салепа. За да се приготви той, грудките на орхидеите се берат, измиват, варят, изсушават и накрая счукват до фино брашно, което придава на напитката характерен вкус и кремообразна текстура. Освен че е вкусен, салепът всъщност има и ползи за здравето. Той е полезен за сърцето, помага за облекчаване на бронхити, а също и запек, като освен това и повишава енергийните ни нива и сексуалното желание. Независимо дали заради някоя от ползите му или просто заради вкусовите му качества, си струва по-често да си приготвяме салеп. А ето и как да го направим по рецептата на The Spruce Eats. Какво ни трябва? 1 с. л. салепово брашно (може да го заменим с пшенично нишесте) 2 с. л. захар 4 чаши пълномаслено мляко канела на прах Какво ги правим? В малка тенджера слагаме салеповото брашно (или пшеничното нишесте) и захарта. Добавяме млякото и разбъркваме бавно на слаб огън, докато захарта се разтвори. Продължаваме да разбъркваме непрекъснато при температура вече около 80 градуса по Целзий, като целта е сместа да се сгъсти. Това обикновено отнема около 10 минути. Когато е готова, изсипваме напитката в чаши и накрая поръсваме с канела, пише lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Кулагин: Ивоне е мъж!
12:25 / 28.11.2024
Ударно начало на декември за три зодии
15:32 / 28.11.2024
Какво време ни очаква днес
08:35 / 28.11.2024
Депутат от ДБ с оферта към ГЕРБ и БСП
13:42 / 28.11.2024
Денков: Времето изтича
09:53 / 28.11.2024
Атанас Зафиров: Получихме отказ
11:42 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: