Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Научни и културни дейци събира в Русе фотоизложба за Чехословакия
Автор: Екип Ruse24.bg 07:10 / 04.11.2008Коментари (0)463
© Ruse24.bg
Фотоизложба под наслов "Чехословакия - окупация, нормализация, оттегляне" ще открият днес в 17 часа заместник-кметът Володя Кенарев и директорът на Чешкия център в София Михаел Поспешил. Тя ще бъде подредена в зала "Русе" на Историческия музей. Изложбата е част от публикацията "Непоправимата вяра в по-доброто бъдеще". Автори са Дана Киндрова и нейната майка Либуше Киндрова. В представянето на експозицията ще вземе участие известният русенски писател и поет Йордан Палежев. Освен Михаел Поспишил и неговата съпруга - френската художничка Мари-Пол, за събитието се очаква да пристигнат представители на научни и културни институции.

Експозицията от документални фотографии е запечатала окупацията на съюзническите сили на Варшавския договор през 1968 г., периодът на апатия и пасивност през 70-те и 80-те години и оттеглянето на съветските войски от територията на Чехословакия в началото на 90-те години.

Фотографката Дана Киндрова се занимава предимно с чернобяла документална фотография, насочена към хуманитарни проблеми. Като дете живее две години с родителите си в Алжир. Изучава френски и руски във Философския факултет на пражкия Карлов университет и на тези два езика преподава 12 години във висши учебни заведения в Прага. Работи периодично като екскурзовод в Тунис и Алжир. С фотография се занимава от 1973 г. - оттогава има показани над 60 авторски изложби в Чехия и в чужбина, и издадени 5 сборника с нейни фотографии. "Непоправимата вяра в по-доброто бъдеще" от 1998 г., e насочен към ироничния поглед на политическата атмосфера в Чехословакия през 70-те и 80-те години, в това число комунистическите шествия, Нежната революция през 1989 г. и оттеглянето на съветските войски.

Дана Киндрова е известна също с кураторската си дейност. През 2006 г. подготвя цикъл от 300 фотографии с наименованието "Трите О - Освобождението 1945, Окупацията 1968, Оттеглянето 1990-1991". Показани са не само известни, днес вече и легендарни снимки, от освобождаването на страната от Червената армия през 1945 г., когато народът въодушевено приветства съветските войски, но едновременно с това широката общественост се запознава с окупацията през 1968 г., когато пристигането на войниците е прието от хората като вражески акт.

Първата част, посветена на 1945 г., представя легендарни снимки на известни чешки фотографи, но също и кадри от богатите колекции на чешките архиви и музеи. Другата част от изложбата е насочена към 1968 г. и представя цикли или отделни снимки на редица автори, които в повечето случаи за първи път се показват пред обществеността. Застъпен е и популярният цикъл от 11 фотографии на Йозеф Коуделка. Третата част обхваща оттеглянето на съветските войски - снимки на Карел Цудлина и Дана Киндрова. Целта е да се предложи подробна хроника на оттеглянето, картина на пострадалите от цялостната атмосфера в съветските казарми. В началото на 21 век тази изложба беше характеризирана от Руската федерация като неприемлива.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: