Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Незаменим помощник в кухнята и в домашната аптечка
Автор: Екип Ruse24.bg 13:25 / 18.10.2024Коментари (0)1043
©
Може би предпочитате да похапвате чесъна на скилидки, заради популярните му здравословни качества, но всъщност пресният чесън също има не малко ползи, а дори и някои съществени предимства. Не отстъпва по нищо и откъм вкус – той е ароматен, подходящ за подправка към различни ястия и лесен за обработка! Чесънът отдавна е известен като естествено лечебно средство за различни заболявания. Изключително лесен за отглеждане, той е незаменим помощник, както в кухнята, така и в домашната аптечка. Днес специално ще си говорим защо да включите повече пресен чесън в менюто си.

Пресен чесън за укрепване на имунната система

Това може би е най-голямото предимство на чесъна изобщо. Подобно на по-зрялата си форма, пресният чесън има естествени имуностимулиращи свойства. Ако се борите с настинка, осигурете на тялото си допълнителна защита, като добавите малко зелен чесън в следващата си салата. Той има антибактериални и противовъзпалителни качества, които предпазват от инфекции. Съдържанието на витамин С в него ще стимулира и производството на бели кръвни клетки. Чесънът съдържа и алицин – сярно съединение, което е отговорно за специфичната миризма на зеленчука. Това вещество допълнително увеличава защитните механизми на тялото и стимулира имунната система.

Помага при проблеми с храносмилането

Освен при настинка и грип, пресният чесън е чудесен избор и за лечение на инфекции на стомашно-чревния тракт. Противовъзпалителните му свойства могат да помогнат за успокояване на всяко дразнене от възпалението в червата, като по този начин спомагат за ускоряване на храносмилането и премахване на дискомфорта. Антиоксидантните и антибиотичните свойства на чесъна също гарантират, че имате подходящ бактериален баланс в чревната флора.

Чесънът подобрява циркулацията на кръвта



Тук отново се намесва витамин C, на който чесънът е богат. Той улеснява усвояването на желязо, което води до невероятно високи нива на желязо и други минерали, което прави чесъна отличен помощник за ускоряване на кръвообращението. Това води до по-доброто производство на червени кръвни клетки, което означава повече кислород за тялото и по-бързо доставяне на основни хранителни вещества до всяка система на организма.

Богат източник на желязо

Няма как да не разгледаме това предимство на пресния чесън в отделна точка. Хората с проблемна кръвна картина или дори анемия трябва да консумират повече пресен чесън и зелени зеленчуци, тъй като това е подходяща диета за осигуряване на достатъчно желязо. Пресният чесън, както и този на скилидки, се състои от протеин, наречен феропортин, който пренася запасеното желязо от вътрешността на клетката до другите части. Повишените нива на желязо в тялото подобряват всички показатели на кръвната картина.



Пресният чесън е много полезен за сърцето

Може би сте чували, че чесънът е наистина полезен за сърцето. Но с какво пресният чесън е по-добрият избор за него? За разлика от чесъна на скилидки, пресният съдържа и полисулфид, който предпазва сърцето от заболявания. Той е богат и на манган. Този минерал поддържа големи нивата на добрия холестерол (HDL) в тялото. Колкото повече манган има в тялото, толкова повече има и HDL-холестерол, който да насърчи нормалната сърдечна дейност. Допълнително алицинът в чесъна е в състояние да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол. Освен това може да помогне за понижаване на кръвното налягане, което намалява риска от инфаркт и инсулт.

Действа като афродизиак

Тук ще се изненадате, но чесънът е известен и с ефектите на афродизиак. Можете да приготвите сок от пресен чесън и целина, за да се насладите на тези ползи. Да, и на нас ни се струва странно, но пък кой може да спори с науката. Явно някои хора наистина могат да бъдат привлечени от специфичния вкус и аромат на чесъна в другия пол. Оставяме на вас да разберете имат ли тези научни предположения нагледни резултати във вашия случай.

Пресният чесън е полезен по време на бременност

Пресният чесън съдържа много антиоксиданти и витамини. Той е богат на витамин А и К, както и на точното количество фолиева киселина. Също така съдържа рибофлавин, ниацин, тиамин, магнезий и др. Ако консумирате пресен чесън по време на бременността, можете да дадете допълнителна защита от неврологични проблеми на нероденото си дете. Той ще помогне и за нормалното развитие на сърцето, тъй като поддържа нивата на хомоцистеин. Същевременно ще намалите риска за сърдечни заболявания, инсулт и кръвни съсиреци за себе си по време на бременността.

Как да консумирате пресен чесън?

При готвене с пресен чесън се използват всички части от растението. Можете да нарежете стъблата, листата и дори незрялата бяла луковица. Най-популярните кулинарни приложения на пресния чесън са в салати и супи. Не е нужно да белите незрели луковици на пресния чесън, но корените трябва да бъдат отстранени преди готвене. Да обобщим как можете да го хапвате:

Използвайте за дресинг на салата.

Нарежете листата и бялата част и ги добавете в сос.

Можете също така да поръсите супата, кето пицата (да, най-хубавото е, че пресният чесън е напълно съвместим с кето режима) или всичко, което пожелаете с накълцани пресни листа чесън.

Рецепта за вкусен запечен чесън

Запеченият пресен чесън е също толкова вкусен, колкото печените зрели скилидки. Ако все още не сте го опитали, приготвен по този начин, днес ще ви мотивираме да го направите. Най-хубавото е, че можете да го добавите към препечена филийка със сирене, към хумус и различни сосове.



Популярната рецепта е да увиете чесъна във фолио и да го печете във фурната, докато омекне. Това работи безотказно, но можете да пробвате и по-различен начин:

След като отделите по-твърдите външни слоеве, разпределете чесъна в голям стъклен съд за печене.

Полейте с екстра върджин зехтин, за да го покриете леко, и поръсете със сол и черен пипер.

Запечете на около 200 градуса чесъна, докато стане златистокафяв и мек. Времето ще варира в зависимост от възрастта и количеството на пресния чесън. Обикновено отнема между 10 и 20 мин.

Разбъркайте веднъж, за да се запече равномерно.

Пресен чесън в ястията

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато използвате пресния чесън е, че вкусът му е доста мек, за разлика от традиционния чесън. С други думи, ще трябва да използвате цял стрък пресен чесън, за да замените една скилидка зрял чесън. Просто вкусът му не е толкова силен. Като се има предвид това, много хора предпочитат да готвят именно с него. Но, каквото и да изберете, ще се насладите на изключителните му ползи, предава forlife.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Избори в САЩ
Катастрофи в България
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: