Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Никога не съхранявайте тези два зеленчука един до друг
Автор: Екип Ruse24.bg 18:49 / 09.11.2023Коментари (0)375
©
Свикнали сме, че някои зеленчуци трябва да се консумират в първите дни след закупуването им, защото в противен случай се развалят. Например доматите, краставиците или листата на марулята.

Но има и "дълголетници" - зеленчуци, които могат да издържат повече от месец. Вярно е, че е лесно да се съкрати продължителността на живота им - просто им добавете "вредни" съседи.

И така, кои два зеленчука взаимно си съсипват живота?

Това са картофите и лукът. Но защо? Лукът произвежда етиленов газ - органично съединение, което не е вредно за хората. Но за картофите то е фатално - като абсорбират този газ, плодовете се развалят и омекват за 3-4 дни. Но лукът не е единственият зеленчук, който не трябва да се съхранява заедно с картофи. Зеленчуци като доматите, както и някои плодове (банани и ябълки), също съдържат етиленов газ. 

Но картофите съвсем не са жертва на ситуацията тук. Забелязвали ли сте някога, че лукът отделя течност и става мек? Причината може да е, че е бил съхраняван заедно с картофи - зеленчук, който съдържа много влага. Важно е също така да се уверите, че двата зеленчука не лежат заедно в магазина - в противен случай не могат да бъдат избегнати неприятни последици, пише actualno.com.

Къде да съхраняваме картофите?

Картофите не са толкова придирчиви по отношение на съхранението - но все пак е важно да се създадат някои условия: Сухота - за да не започнат картофите да гният от излишната влага. Тъмнина - дори при изкуствена светлина картофите могат да се покрият с характерни зелени петна. Тези петна съдържат токсин, наречен соланин, който причинява рак. Освен това зелените картофи имат развален вкус - те са по-горчиви. Циркулация на въздуха - чистият и хладен въздух поддържа плодовете твърди и свежи.

Къде НЕ трябва да съхранявате картофи?

Ако картофите не могат да се съхраняват заедно с лук, това не означава, че изобщо трябва да бъдат изолирани. Това означава, че херметически затвореният контейнер е лош вариант. Той просто не създава основното условие за съхранение - сухота.  В хладилник. Да, картофите се нуждаят от прохлада, но драстични мерки като охлаждането са рецепта за загниване. Просто условията в хладилника водят до силно образуване на влага в картофите. Но можете да замразявате картофи, но преди това трябва да ги сварите. Между другото, има още едно правило - то се отнася до това как да измиете картофите. И така, когато сте обелили картофите и сте ги измили от мръсотията, поставете плодовете върху хартиена кърпа, за да попие излишната влага. Факт е, че картофите бързо абсорбират влагата, а излишната вода в картофите разваля вкуса им.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: