Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нищо прекалено не е полезно: До какво количество джинджифил е добре да приемаме в сезона на грипа
©
Джинджифиловите шотове са концентрирани напитки от корен от джинджифил, обикновено консумирани в дози от 1 унция.

Джинджифилът ( Zingiber officinale ) е член на семейството на растенията Zingiberaceae, което също включва кардамон и куркума. Често се използва като подправка и за медицински цели.1

Култури по света са използвали джинджифил от хиляди години за лечение на различни заболявания, включително болка, гадене, настинки и главоболие. Растението се използва и за облекчаване на метеоризъм и подуване на корема и за лечение на разстройства на нервната система, пише Health.com.

Като антимикробен, противовъзпалителен и потенциално антиканцерогенен агент, коренът от джинджифил е изследван за ефектите си върху храносмилателни разстройства, артрит, рак и различни фактори, свързани със здравето на сърцето. Антиеметичният (облекчаващ гаденето) ефект на джинджифила може да бъде от полза при бременност, болест на пътуването и след анестезия.

Въпреки че изследванията специално върху джинджифиловите инжекции са ограничени, значителни изследвания подкрепят общите потенциални ползи за здравето на корена от джинджифил.1Като такъв, мощният еликсир за здраве вероятно има подобни ползи.

Богат на антиоксиданти



Джинджифилът съдържа няколко биоактивни съединения, които допринасят за укрепване на здравето на тялото.4Например, антиоксидантите са биоактивни съединения, които помагат за неутрализирането на вредните съединения, наречени свободни радикали, предотвратявайки оксидативния стрес и увреждането на клетките, причиняващо заболяване.

Биоактивните съединения в джинджифила включват:

Джингероли и шогаоли : Това са основните съединения, отговорни за отличителния пикантен, остър вкус на джинджифила и имат ключов принос за неговите ползи за здравето. Джингеролите, като 6-гингерол, и шогаолите имат много противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Paradols и zingerones : Тези съединения също присъстват в джинджифила и допринасят за неговите цялостни ефекти върху здравето, включително антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни ползи.

Терпеноиди и терпени. Терпеноидите могат да помогнат за елиминирането на увредените клетки. Специфични терпени в джинджифила, като лимонен и линалол, са изследвани за техните потенциални невропротективни (предпазващи мозъка) качества.

Може да облекчи мускулните болки и болките в ставите

Джинджифилът е известен със своите противовъзпалителни свойства, главно поради съединенията си гингерол и шогаол, които могат да блокират пътища в тялото, свързани с възпаление . Прекомерното възпаление може да доведе до болезненост или болка.

Клиничните проучвания показват, че джинджифилът може да помогне при мускулни болки след тренировка. Консумирането на 2 грама (g) суров или топлинно обработен джинджифил дневно може да намали възпалението от мускулно износване, докато 4 грама добавка джинджифил може да ускори възстановяването на мускулите след интензивни упражнения.

Други проучвания показват, че джинджифилът може да помогне за облекчаване на симптомите на артрит , които често се обострят от възпаление. Артритът е състояние, което води до дискомфорт и болка в ставите.

Може да облекчи храносмилателния дискомфорт

Джинджифилът може да помогне за облекчаване на храносмилателния дискомфорт. Веднъж консумиран, джинджифилът и неговите различни компоненти работят в храносмилателния тракт, за да успокоят храносмилателните органи, да стимулират стомашните контракции и да насърчат изпразването на стомаха и чревната подвижност (движение).

Тези ефекти могат да помогнат за облекчаване на симптоми като раздуване, подуване на корема , болка и гадене, които често са свързани с бавно изпразване на стомаха и състояние, известно като функционална диспепсия (хронично лошо храносмилане).

В проучване на 51 пациенти с функционална диспепсия , участниците, които са приемали две дневно добавки с джинджифил от 540 милиграма (мг) (една преди обяд и една преди вечеря) в продължение на четири седмици, са имали значително подобрение на симптомите като усещане за пълнота след хранене, коремна болка и парене, и киселини.

Джинджифилът може също да помогне за облекчаване на симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест, известна още като хроничен киселинен рефлукс.

Може да подобри притока на кръв



Джинджифилът, по-специално неговото съединение 6-гингерол, е изследвано за ефектите му върху кръвното налягане . Изследванията показват, че джинджифилът може да играе роля в подобряването на вазодилатацията (отваряне и разширяване на кръвоносните съдове за по-добър кръвен поток) и регулирането на нивата на натрий.14Необходими са обаче повече клинични проучвания, за да се потвърдят тези открития.

Според изследователите високите дози (2, 4 и 6 грама на ден) добавки с джинджифил могат да предизвикат тези и други ползи, свързани с кръвния поток и здравето на сърцето.14

Може да поддържа здравословни нива на кръвната захар

Джинджифилът може да играе роля в контрола на кръвната захар. Балансираната кръвна захар може да стабилизира енергийните нива и да предотврати усложнения, свързани с диабет и сърдечни заболявания.

Клиничните проучвания показват, че джинджифилът може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Ежедневната добавка на джинджифил (варираща от 1-3 грама на ден) в продължение на няколко седмици подобрява кръвната захар на гладно (FBS) и нивата на HbA1c (мярка за контрол на кръвната захар). Някои изследвания също показват намаляване на триглицеридите и общия холестерол.

Изследванията показват, че 6-гингеролът може да помогне за регулирането на GLP-1 (глюкагоноподобен пептид 1), хормон, който помага при управлението на нивата на кръвната захар. GLP-1 подпомага освобождаването на инсулин и насърчава по-доброто усвояване на глюкоза (захар) в мускулите, което може да подобри енергийните нива.

Въпреки това са необходими повече опити върху хора, за да се подкрепи и разбере ефектът на джинджифила върху контрола на кръвната захар.

Може да подобри нивата на холестерола



Ежедневният прием на джинджифил може да бъде от полза за управлението на вашия холестерол. Поддържането на здравословни нива на холестерола е фактор, който може да намали риска от сърдечни заболявания.

Клинично изпитване върху жени, които страдат от затлъстяване и имат неоплазми (тумори) на гърдата, установи, че ежедневната добавка на джинджифил заедно с водни упражнения може да подобри нивата на холестерола им. Резултатите показват, че добавките с джинджифил могат да бъдат свързани с по-ниски нива на холестерол и триглицериди с липопротеини с ниска плътност (LDL) и по-високи нива на липопротеини с висока плътност (HDL).

Може да намали риска от някои видове рак



Изследователите предполагат, че 6-гингеролът може да поддържа механизми за предотвратяване на рак. Тези механизми включват освобождаване на тялото от увредени клетки, убиване на ракови клетки, елиминиране на кръвоснабдяването на туморите (потискане на техния растеж) и предотвратяване на растежа и разпространението на раковите клетки.

Противовъзпалителните свойства на джинджифила също могат да възпрепятстват някои видове рак. Някои видове рак, включително тумори на гърдата, са свързани с възпалителни състояния, свързани със затлъстяването. Един пример е метаболитен синдром , който включва високо кръвно налягане, абнормни нива на кръвната захар и повишен холестерол.

Способността на джинджифила да подобрява маркерите за холестерол HDL (добър) холестерол, LDL (лош) холестерол и триглицериди също може индиректно да намали риска от рак на гърдата.

Хранене на корен от джинджифил



Точната хранителна стойност за джинджифилова доза може да варира в зависимост от конкретния продукт. Въпреки това джинджифиловите шотове са концентрирани напитки от корен от джинджифил, което означава, че те ще имат подобно хранене като суровия корен от джинджифил.

Пет резена или около 11 грама суров корен от джинджифил осигуряват:17

Калории: 8,8

Белтъчини: 0,2 g

Мазнини: 0,08 g

Натрий: 1,43 mg

Въглехидрати: 1.96 g

Фибри: 0,22 g

Захари: 0,187 g

Джинджифилът, подобно на много растителни храни, се състои от макронутриенти (протеини, мазнини и въглехидрати) и съдържа различни витамини и минерали, като витамин С. Въпреки това, количествата витамини и минерали в корена на джинджифила са минимални. Хранителните и потенциалните терапевтични ползи от корена на джинджифила обикновено се свързват с неговите биоактивни съединения.

Рискове от корен от джинджифил



Джинджифилът е признат за безопасен за консумация. Американската администрация по храните и лекарствата препоръчва максимална дневна доза до 4 грама на ден, тъй като по-високите дози джинджифил могат да доведат до стомашно разстройство и киселинен рефлукс. Въпреки че алергиите към подправки са редки, определен ензим, открит в джинджифила (цистеин протеиназа GP-1), може да предизвика алергични реакции при някои хора.

Джинджифилът не се препоръчва, когато приемате кумадин (варфарин) или други разредители на кръвта, тъй като може да увеличи риска от кървене. Може също да увеличи риска от хипогликемия (ниска кръвна захар), ако се приема с определени лекарства за диабет.

Ако приемате някакви лекарства, трябва да се консултирате с доставчик на здравни услуги, преди да пиете джинджифилови шотове ежедневно или да консумирате други видове концентриран джинджифил.

Как да приготвите джинджифилов шот



Джинджифиловият шот е пикантен и ароматен поради високата концентрация на джинджифил. Обикновено се консумира на порции от 1 унция. Можете да закупите джинджифилови шотове пресни или предварително приготвени в магазините за здравословни продукти или да ги направите у дома.

Основната рецепта:

Когато приготвяте джинджифилов шот у дома, помислете за тази рецепта:

¼ чаша корен от джинджифил, нарязан

¼ чаша вода

Сок от 1 среден лимон (или на вкус)

Пасирайте нарязания корен от джинджифил с една четвърт чаша вода в мощен блендер. След това прецедете пюрето през фина мрежеста цедка, за да извлечете сока. Накрая смесете сока от джинджифил с лимоновия сок.

Тази рецепта прави пет порции от 2 унции (унции).

Съвети за овкусяване:

Можете да добавите други съставки към вашия джинджифилов шот за различни вкусове и ползи. По-долу са някои предложения за добавки :

Кайенски пипер: Добавете щипка лют червен пипер за пикантност.

Куркума и черен пипер: Подобрете противовъзпалителните ползи, като комбинирате джинджифил с равни части корен от куркума и нотка черен пипер.

Кокосова вода: За тропически привкус заменете водата с кокосова вода, сок от ананас или равни части от двете.

Цитрусови сокове: Експериментирайте с различни цитрусови сокове като лайм или мандарина, за да създадете различни вкусове.

Подсладители: Подсладете леко с мед, кленов сироп или агаве, ако искате да смекчите острия вкус.

Джинджифилът има дълга история на медицинска употреба за лечение на заболявания като болка, гадене, храносмилателни проблеми и разстройства на нервната система. Съвременните изследвания подкрепят ползите му за храносмилането и предполагат, че може да помогне за предотвратяване на заболявания чрез подпомагане на контрола на кръвната захар, намаляване на кръвното налягане и подобряване на нивата на холестерола.

Като цяло считан за безопасен в дози до 4 грама на ден, джинджифилът може да се консумира в концентрирани форми като джинджифилови шотове, които обикновено комбинират сок от джинджифил, вода и лимонов сок в порции от 1 унция. Ако приемате лекарства, особено разредители на кръвта или средства за понижаване на кръвната захар, консултирайте се с доставчик на здравни услуги, преди да включите ежедневните инжекции джинджифил в рутината си.

Още по темата: общо новини по темата: 11928
18.10.2024 »
17.10.2024 »
17.10.2024 »
17.10.2024 »
15.10.2024 »
14.10.2024 »
предишна страница [ 1/1988 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: