Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Няколко са подправките, които действат благоприятно, когато сме болни
©
Ето, че неусетно отново е това време от годината, когато се събуждаме с болка в гърлото, която само в рамките на часове преминава в кашлица, появява се хрема, а накрая се оказваме с целия набор от симптоми на поредния вирус.

За да се предпазим, е особено важно да поддържаме добра хигиена, но освен това можем да помогнем на организма си и с правилната храна. Като си набавяме нужните вещества, включително ценните ни витамини и минерали, можем също така и да облекчим някои от по-често срещаните симптоми, в случай че вече сме ги усетили.

Храните и подправките, богати на полифеноли и естествени антиоксиданти, действат противовъзпалително, борят се със стреса и ни зареждат с енергия, като по този начин действат един вид като лекарство, а и подсилват имунитета ни. Ето три вида храни, които ни помагат в борбата с настинката и грипа.

Подправки



Няколко са подправките, които действат благоприятно, когато сме болни. Джинджифилът например облекчава симптомите на настинка и грип благодарение на антимикробните си качества. Освен това има повече от 400 естествени съединения, някои от които с противовъзпалителни свойства. Съединението, наречено гингерол, което също съдържа, пък помага при подуване на корема, газове и гадене.

Други подправки, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на настинка, са канела, куркума и лют червен пипер. Те могат да бъдат особено полезни при запушен нос и засегнати синуси.

Ферментирали храни

Така обичаните по нашите ширини ферментирали храни като кисело зеле и туршии, съдържат полезни пробиотични бактерии, които помагат на тялото ни в борбата с възпалението и поддържането на добро чревно здраве. Според някои изследвания естествените съединения във ферментиралите храни оказват благоприятно въздействие върху различни възпалителни хронични заболявания, а това означава, че могат да успокоят и вирусни симптоми като възпалено гърло.

За да подкрепим здравето си, е добре да наблегнем на кисело зеле, туршии, кисело мляко, кефир и комбуча.

Цитрусови плодове

Когато се борим с настинка или грип, е добре също така да ядем и повече цитрусови плодове. Портокалите, мандарините и грейпфрутите са чудесни за хапване, докато лимон и лайм пък са подходящи като добавка в чаша топла вода.

Както добре знаем, тези плодове са богати на витамин С, който помага за укрепването на имунната система. Освен това те съдържат и доста вода, което пък подпомага добрата хидратация на тялото ни, пише Fortune Well, цитирани от lifestyle.bg.

Още по темата: общо новини по темата: 11933
22.10.2024 »
22.10.2024 »
21.10.2024 »
19.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
предишна страница [ 1/1989 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Бюджет 2024
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: