Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате ноктите си здрави
Автор: Екип Ruse24.bg 11:55 / 09.08.2024Коментари (0)846
©
Грижата за ноктите е важен аспект от общото здраве и външен вид. Здравите нокти не само изглеждат добре, но и са показател за общото състояние на организма.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате ноктите си здрави и красиви:

1. Поддържайте добра хигиена

Редовното миене на ръцете и поддържането на чисти нокти е първата стъпка към здравето на ноктите. Използвайте мека четка за нокти и сапун, за да премахнете замърсяванията. Избягвайте прекомерното използване на агресивни почистващи препарати, които могат да изсушат ноктите и кожата около тях.

2. Овлажнявайте редовно

Сухите нокти са по-податливи на напукване и чупене. Използвайте овлажняващи кремове или масла за нокти и кожички. Маслото от жожоба, бадемовото и кокосовото масло са отлични избори за поддържане на ноктите и кожичките хидратирани.

3. Пазете ноктите си от механични увреждания

Избягвайте да използвате ноктите си като инструменти за отваряне на опаковки или зачесване на повърхности. Тези действия могат да доведат до чупене и разслояване на ноктите. Използвайте подходящи инструменти и ръкавици, когато работите с тежки или абразивни материали.

4. Подрязвайте и оформяйте редовно

Редовното подрязване на ноктите предотвратява счупвания и разслоявания. Използвайте остри ножици или нокторезачки и подрязвайте ноктите право, след което ги загладете с пила. Избягвайте прекалено закръгляне на ъглите, което може да доведе до врастнали нокти.

5. Избягвайте агресивни химикали

Много почистващи препарати и лакове за нокти съдържат химикали, които могат да повредят ноктите. Избирайте лакове за нокти без формалдехид, толуен и дибутилфталат (DBP). Винаги използвайте база преди нанасяне на лак, за да предпазите ноктите от обезцветяване и увреждане.

6. Правилно хранене

Здравето на ноктите започва отвътре. Хранете се балансирано и включвайте в менюто си храни, богати на протеини, витамини и минерали. Биотинът, витамините от група B, цинкът и желязото са особено важни за здравината и растежа на ноктите. Яжте повече ядки, семена, зелени листни зеленчуци и риба.

7. Избягвайте прекомерното излагане на влага

Прекомерното излагане на вода може да направи ноктите меки и лесно чупливи. Носете ръкавици, когато миете чинии или работите с вода за дълъг период от време. След контакт с вода, подсушавайте добре ръцете и ноктите си и нанасяйте хидратиращ крем.

8. Дайте почивка на ноктите от лакове

Постоянното нанасяне на лак за нокти може да ги направи сухи и крехки. Дайте на ноктите си време да "дишат“, като редовно правите паузи от няколко дни до седмица между нанасянията на лак. Това ще позволи на ноктите да се възстановят и да останат здрави.

9. Приемайте хранителни добавки

Ако не получавате достатъчно хранителни вещества от диетата си, можете да обсъдите с лекаря си приемането на хранителни добавки. Биотинът е популярен избор за подобряване на здравето на ноктите, както и добавки, съдържащи колаген и витамин Е.

Избягвайте гризането на нокти

Гризането на нокти не само ги уврежда, но и може да доведе до инфекции. Ако имате този навик, опитайте да го контролирате чрез носене на ръкавици или използване на горчиви лакове, предназначени да ви откажат от гризане, пише puls.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: