Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Опера на Шостакович за първи път в България
Автор: Екип Ruse24.bg 09:05 / 13.03.2012Коментари (0)446
©
Премиера - Оперна метаморфоза по операта "Нос" от Дмитрий Шостакович по повестта на Н.В.Гогол, 20 март (вторник), 19 часа, Зала "Опера". Представлението е в програмата на Международния фестивал "Мартенски музикални дни"
Постановъчен екип и участници:

Режисьор-постановчик: Аделаида Якимова - Фурнаджиева
Диригент-постановчик: Найден Тодоров, Диригенти на хора: Драгомир Йосифов и Христо Стоев, Пластика: Татяна Серафимова, Художник-сценограф: Иван Токаджиев, Художник на костюмите: Пенка Казанджиева, В главните роли: Антон Марков, Мария Цветкова, Георгиос Филаделфефс, Петя Цонева, Александър Баранов, Калоян Христов.

В спектакъла, изграден на принципите на театъра на абсурда, в съчетание с някои от принципите на друг авангарден творец от времето, когато е създадена операта (1928) - театралния режисьор Мейерхолд, участват още: пантомимна група от балета на Русенската опера (ръководител на която е опитният хореограф от областта на модерния балет и пантомимата Татяна Соколова), хорът на Русенската опера, както и хор "Васил Арнаудов" - Русе (диригент Драгомир Йосифов). В многобройните епизодични роли - около 30 персонажа, участва почти целият солистичен състав на Русенската опера и най-изявените певци от хора на операта.

Стилистиката на спектакъла достига до териториите на абсурда, абстрактната гротеска, а елементите на сценографията са в полето на ексцентричната условност, будеща сарказъм и самоирония, до които майсторски са доведени всички изпълнители. 

За първи път публиката ще види как певците се превръщат в авангардни актьори. За това способства преди всичко музиката на гениалния Шостакович. Но също и работата на режисьора, също така и преобладаващата вълна от нови имена, необременени с клишетата на ретроградните оперни постановки от миналото. Това са млади певци, които са новото попълнение на солистичния състав на Русенската опера, които ще работят вече и в други постановки.

Сред тях са забележителните Антон Марков (баритон, ученик и последовател на известния баритон Михаил Попов - в централната роля на загубилия носа си Ковальов), тенорът Александър Баранов - в ролята на неговия слуга Иван, басът Калоян Христов - в ролята на Доктора, контра-тенорът Андрей Найденов и др.

Ето какво споделя режисьорът на спектакъла д-р Аделаида Якимова - Фурнаджиева:

"В стремежа си да организирам театъра на символите в конкретна сценична форма, прибягнах до стилистиката и на някои театрални практики като балагана и водевила, особено характерни за руския панаирен и комедиен театър от предшестващи епохи.

Балаганът като народно карнавално-шутовско представление (понякога и с елементи на средновековна мистерия), е своеобразен руски вариант на Комедия дел' Арте - традиционна театрална форма от средата на 16 век... ...В такъв род спектакли още от късното средновековие се използва импровизацията, пантомимата и хиперболизирания жест, ексцентриката, типажния костюм и пиротехнически ефекти, за да произведат магическо въздействие сред публиката. По-късно повечето от тези похвати преминават в миракъла, после в моралитето, а накрая и във фарса. Но създавайки спектакъла на операта "Нос", имах предвид преди всичко гротескно-сатиричния водевил. И не защото непременно е необходимо той да бъде възроден на сцената днес. А по-скоро, защото самият жанр е тясно свързан с театралната традиция - водевилът по особен начин откликва и на вкуса на широката публика."

История:

През 1965 година в "Мартенски музикални дни" Русенската опера за първи и единствен път у нас представя операта на Шостакович "Катерина Измайлова". Композиторът присъства на репетициите и на премиерата на своята творба, донесла му и световна слава, и най-жестоките критики и преследване от сталинисткия режим на съветска Русия. Тогава той става и почетен гражданин на Русе. Русенската публика отново има честта за първи път в България да се наслади на първата оперна творба на своя съгражданин Дмитрий Шостакович.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: