Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Осем зеленчука, които са по-полезни сготвени, отколкото сурови
Автор: Екип Ruse24.bg 14:49 / 05.07.2024Коментари (0)1191
© Blagoevgrad24.bg
Знаете ли какво е общото между червеното цвекло, тиквата, сладките картофи, зелето? Според сайта draxe.com от тези зеленчуци можем да извлечем повече ползи за здравето си, ако са сготвени. 

Вижте за кои други 8 зеленчука, учените смята, че е по-добре да хапваме термично обработени. 

Домати 

Въпреки че те са смятани за плодове, в кулинарията се ползват, като зеленчук. Сготвените домати имат по-високи нива на ликопен. Той е антиоксидант, свързан с намален риск от сърдечни заболявания и рак. Топлината разрушава клетъчните стени в доматите, което прави ликопена по-достъпен. Но от друга страна, термичната обработка на доматите намалява съдържанието на витамин С с до 33% според изследване. 

Моркови

Когато готвим моркови, тяхното съдържание на бета-каротин, което в тялото се превръща във витамин А, се повишава. Този витамин е от решаващо значение за зрението, имунната функция, красотата и здравето на кожата. Сготвените моркови имат и по-голяма антиоксидантна сила.

Спанак 

Суровият спанак е чудесен за смутита, салати и е богат на хранителни вещества. Според изследвания, сготвения спанак, дори приготвен на пара, има повишена бионаличността на витамини Е, А, цинк, магнезий и витамин Е, наред с други хранителни вещества. 

Гъби

Готвенето на гъбите повишава тяхното съдържание на калий, ниацин и цинк и антиоксиданти. Топлината помага за разграждането на клетъчните стени, освобождавайки тези полезни съединения, смятат учени. Антиоксидантът ерготионеин е този, който е по-бионаличен, когато гъбите са сготвени. Също така  се смята, че когато гъбите са термично обработени се елиминират токсини като агаритин, който потенциален причиняващ рак агент, открит в някои видове гъби.

Тиквички 

Подобно на много други зеленчуци, които са по-хранителни сготвени, отколкото сурови, готвенето на тиквички осигурява повече каротеноидни антиоксиданти, които помагат за защита срещу увреждане на клетките. Също така са и по-лесни за храносмилане. 

Карфиол 

Сготвянето на вкусния карфиол увеличава наличието на индол и сулфорафан - съединения с потенциални противоракови свойства. Готвенето на пара е най-добрият метод за запазване на хранителните вещества в карфиола, сред които и витамин С. 

Чушки 

Повечето методи за приготвяне на зеленчуците им помагат да повишат нивата на витамин С и да подобрят бионаличността на каротеноиди, които са мощни антиоксиданти,  предпазващи клетките от увреждане. Бета-каротин, бета-криптоксантин, капсантин и лутеин са някои от каротеноидите в чушките, които се подобряват чрез нагряване.

Броколи 

Според проучвания, сготвените броколи ни осигуряват повече от съединението индол, за което се смята, че има свойствата за борба с рака. Също така е доказано е, че приготвянето на броколи на пара запазва съдържанието на ензима мирозиназа. Освен това запазва съдържанието на витамин С по-добре от други методи за готвене на зеленчуците.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: