
ЗАРЕЖДАНЕ...
Отбелязваме световния ден на баклавата | ||||||
| ||||||
Баклавата е вид сладка баница, сиропиран сладкиш. Баклавата се разпространява сред иранските народи, Османската империя, балканските народи, Азербайджан, Армения и др. Прави се от тесто, разточено и опечено на много тънки кори. Корите се пълнят с орехови ядки (или шамфъстък) и се заливат със захарен сироп. Сред най-известните турски баклави се нарежда тази, приготвяна в турския град Антеп. В този район се произвежда и най-ценният сорт шамфъстък, чиито ядки са дребни, но с много богат аромат и висока масленост. Някои майстори на баклава използват пречистено масло гхи за направата на своите баклави. У нас ежегодно в търговищкото село Драгановец се празнува Празник на баклавата. |
Абонирайте се за mail бюлетина ни ! | |
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона. | ![]() |
e-mail: |
Ще почивате ли идната зима? | |
Да, в България | |
Да, в чужбина | |
Не | |
Не съм решил/а още |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg