Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Плевенският театър започна репетиции на известна словенска пиеса, поставя се за пръв път у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 10:42 / 25.05.2024Коментари (0)1137
© ДКТ "Иван Радоев"
На 23 май започнаха репетициите на каноничната за словенската драматургия пиеса "Случката в град Гога“ от Славко Грум. Новината съобщи ДКТ "Иван Радоев" - Плевен на страницата си във Facebook.

За първи път на българска сцена в Драматично-куклен театър "Иван Радоев“ ще се постави превърналата се в емблема за Словения пиеса от Славко Грум "Случката в град Гога“, написана през 1930 г.

Преводач на пиесата и консултант на проекта е проф. д-р Людмил Димитров, режисьор – Стилиян Петров, сценограф – Никола Тороманов-Фичо, композитор – Милен Кукошаров, драматург – Гергана Пирозова.

Участват актьорите от Плевенския театър Адриан Филипов, Бориса Сарафова-Черкелова, Делян Илиев, Елица Анева, Иван-Александър Дойчев, Мария Илиева, Мария Йорданова, Милена Ерменкова, Мариан Дулчев, Мариян Стефанов, Нина Горановски, Ованес Торосян и Сергей Константинов.

Това е свещен текст за словенската драматургия, пиеса, която е обиколила света. Тя е универсална, пиеса за този свят, накъде вървим, къде боксуваме – споделя проф. д-р Людмил Димитров пред екипа на постановката. Носител на множество награди, проф. д-р Л. Димитров е единственият официален член на Международното общество на Чехов, както и на Международното общество на Достоевски, лектор от 2004 – 2019 г. по български език, култура и литература в Люблянския Университет, преподавател по руска литература и култура в СУ "Св. Климент Охридски“

Пиесата "Случката в град Гога“ от Славко Грум за първи път е преведена на български от проф. д-р Людмил Димитров през 2021 г. и е една от петте словенски пиеси в сборника "Мъртвият идва за любимата“. Повод за превода на тази пиеса е творческата среща между проф. д-р Людмил Димитров и режисьора Стилиян Петров преди 15 години, за когото преводачът споделя, че е единственият режисьор в България на когото би доверил този едновременно парадоксален и вдъхновяващ текст.

Славко Грум е един от най-значимите драматурзи на Словенския театър. Днес най-престижният театрален фестивал в Словения носи неговото име. Завършва медицина във Виена и е силно повлиян от откритията на З. Фройд и психоанализата, както и от драматургията на А. Стриндберг, М. Метерлинк и сценичните открития на режисьора А. Таиров. Пиесата е припознавана като емблема на словенската експресионистична драма, но в нея се съдържат и откритията на символизма, постсимволизма и натурализма.

"Творческият тандем между реж. Стилиян Петров, сценографа Никола Тороманов-Фичо и композитора Милен Кукошаров с екипа на Плевенският театър е дългоочаквана среща! На добър час!", пожела екипът на ДКТ "Иван Радоев".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: