ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
По-добре да накисваме ядките във вода, вижте защо | ||||||
| ||||||
Защо да накисваме ядки? Непреработените ядки са в стадий на покой. Ако се консумират в този им вид, те не се усвояват от организма. Причината е фитиновата киселина, съдържаща се в тях. Тя е необходима за защитните им свойства, но има отрицателен ефект върху човека. Когато ядките влязат в контакт с вода, техният състав се променя: количеството на витамини и антиокислители се увеличава, защото водата разрушава фитиновата киселина. Начини на обработване Едни от препоръките са за термична обработка на ядките. Но така заедно с трудно смилаемите вещества се унищожават ценни витамини и минерали. Затова се препоръчва ядките да бъдат накисвани, защото това увеличава полезните ензими. Как се накисват ядки? Вземате шепа сурови ядки; не твърде много, защото накиснатите се развалят бързо и имат кратък срок на годност. Изплаквате ги, поставяте ги в малка купа и я напълвате с чиста вода със стайна температура: бутилирана или филтрирана. Оставяте така ядките за 4-6 часа, най-добре цяла нощ. На сутринта изхвърляте водата и изплаквате отново ядките. Ако при това забележите, че водата е оцветена, непременно изхвърлете заедно с нея и самите ядки: те са химически третирани! Съхранявате така изкиснатите ядки в хладилник не повече от три дни. Откъде идва идеята за накисване на ядки? Когато ядките покълнат, се активира ензимът фитаза: той пък разгражда фитиновата киселина и прави съхранявания в нея фосфор достъпен за младото растение. Но фитазата не се произвежда в човешкия организъм, затова ние не можем да разграждаме фитиновата киселина и да усвояваме фосфора. В същото време ензимът фитаза се активира по време на покълването, както и при накисването във вода на ядките. Ето защо, за да се намали съдържанието на фитинова киселина в тях чрез разрушаването й от фитазата, някои съветват да ги накиснете във вода за поне 7 часа. Най-често привържениците на накисването на ядките препоръчват потапянето им в подсолена вода. Предполага се, че малко количество сол активира фитазата. Но през 2020 г. изследователи от Нова Зеландия решили да проверят дали това наистина е вярно. Те взели бадеми, лешници и орехи и ги разделили на 4 порции. Ядките от първата и втората порция били накиснати във вода със съдържание на сол 2% - първите престояли 4 часа, а вторите - 12. Ядките от третата порция се накиснали в чиста и прясна вода за 12 часа, а тези от четвъртата порция изобщо не били накиснати. После концентрацията на фитинова киселина била измерена във всички ядки; също се преценило колко се е увеличило съдържанието на свободен калций, желязо и цинк в бадемите, лешниците и орехите, използвани в експеримента. Резултатите показали, че независимо от времето за накисване, концентрацията на фитинова киселина във всички ядки или не се променя изобщо, или се променя минимално. Добавянето на сол към водата също не повлиява. Това означава, че солта не активира фитазата в ядките. Най-вероятно там, където фитиновата киселина в крайна сметка намаляла, е била частично отмита от водата. Що се отнася до йоните на калция, желязото и цинка, в повечето накиснати ядки тяхната концентрация или не се повишава, или дори леко намалява. Най-вероятно накисването отмива не само фитиновата киселина, но и минералите. В резултат на това изследователите заключили, че няма смисъл ядките да се накисват. Нещо повече: накисването в солена вода не подобрява, а по-скоро влошава хранителните им качества. Споровете между диетолозите по тази тема продължават, пише actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Русе остана без главен архитект
21:06 / 29.11.2024
Премиерът: Отсечката на "Дунав мост 1" ще бъде завършена преди Коледа
09:51 / 29.11.2024
Верижна катастрофа блокира движението на възлов булевард в Русе
16:10 / 29.11.2024
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: