ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
По-добре мляко с кафе, отколкото без | ||||||
| ||||||
Кафето е напитка, която е с противоречиво реноме. Обожавана и отхвърляна заради аромата и горчия вкус, несъмнено черната течност има в по-голяма или по-малка степен ободряващ ефект. Кафето се пие и при ниско кръвно, но се страни от него при склонност към високо, както и при невъзможност да се заспи навреме и се разбива нощната почивка. Кафето същевременно е евтина напитка, която при правилно приготвяне осигурява на организма и полезни вещества, сред тях основно полифеноли, известни със силния си антиоксидантен ефект. Така че несъмнено кафето не може да се зачеркне и изключи от менюто ни с лека ръка, пише puls.bg. Всеки път, когато болестотворни бактерии, вируси и други чужди тела навлязат в организма ни, имунната ни система реагира като използва бели кръвни клетки и вещества, за да се защити. Тази реакция е известна като възпаление. Възпаление възниква и когато претоварваме сухожилията и мускулите си и е характерно и за заболявания като ревматоиден артрит. Антиоксидантите помагат на организма да се справи със стреса, причинен от свободните радикали – нали именно този стрес води до възпалителни процеси в тялото. Полифенолите са едни от най-ефективните и силни оксиданти, които се използват от някои индустрии – най-вече хранително-вкусовата, за забавяне на окисляването и срещу влошане качеството на храната. По този начин се предотвратява промяната на вкуса и гранясването. Досега са провеждани множество изследвания на полифенолите, включително на полифенолите на кафето. Но са малко тези, които разглеждат ефекта от кобинирането на тези растителни вещества с други молекули, например протеини, а ясно е, че нашето хранене се базира на смесването на различни съставки. Ето защо изследователите от Департамента по хранителни науки, в сътрудничеството с Департамента по ветеринарни науки на Копенхагенския университет решават да наблюдават как се "държат“ полифенолите, когато се комбинират с аминокиселини – аминокиселините са градивни елементи на протеините. "Когато полифенолът реагира с аминокиселина, неговият инхибиторен ефект върху възпалението се засилва“ споделя проф. Мариан Нисен Лунд, ръководител на изследването. По-точно комбинацията на протеини и антиоксиданти удвоява противовъзпалителните свойства на имунните клетки. На този етап ефектът е наблюдаван само в лабораторни условия върху имунни клетки, но научният екип се надява да получи финансиране, за да го проучи и при живи организми, включително и при хора. За целите на изследването учените са работели с три групи имунни клетки - третирани само с, макар и разрични, полифеноли, с полифеноли в комбинация с протеини и контролна група без нищо. Имунните клетки третирани с комбинация от полифеноли и аминокиселини в този експеримент показали два пъти по-висока ефективност в борбата с възпалението от третираните само с полифеноли. От предишни изследвания е ясно, че полифенолите се свързват с протеини от месни продукти, мляко и бира. Работата на учените показва, че реакцията между полифенолите, на които е богато кафето, и аминокиселините, съдържащи се в млякото, е толкова бърза, че е трудно да се избегне в изследваните храни, твърдят те. Такава реакция може да се търси и при комбинация на полифеноли и мляко в други храни, състоящи се от протеини, плодове и зеленчуци. Например месно ястие със зеленчуци или смути, в които се добави малко млечен протеин или кисело мляко. За съжаление, човешкият организъм не усвоява много ефективно полифенолите, затова учените търсят начини как да ги капсулират в протеинови структури, за да се подобри този процес. Допълнителният плюс в стратегията им е, че така ще се засилят и противовъзпалителните ефекти на тези антиоксиданти. Изследването е финансирано от Независимия изследователски фонд на Дания и се провежда в сътрудничество с Техническия университет в Дрезден, Германия. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Мари на Гала с едно счупено и едно пукнато ребро след раждането
11:06 / 04.11.2024
Певицата Прея с много тежка изповед
17:11 / 03.11.2024
Три прости съвета как да изберем вкусно кисело зеле
11:27 / 03.11.2024
Боливуд се мести в България
14:17 / 03.11.2024
Президентът с повод да почерпи
13:12 / 03.11.2024
НИМХ са готови с прогнозата за другата седмица. Подгответе се!
11:25 / 03.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: