Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Почти всички части на трънката се използват с лечебна цел
Автор: Екип Ruse24.bg 22:24 / 26.07.2024Коментари (0)959
©
Трънката (Prunus spinose) е разклонен бодлив храст от семейство Розови (Rosaceae). На височина достига до 3 м. Листата му са елипсовидни, назъбени, с къси дръжки. Цветовете са бели, единични, развиващи се преди листата. Плодът е сферичен със синкав восъчен налеп и стипчиво кисел вкус. Цъфти в месеците март и април. Видът се среща в покрайнините на горите, из храсталаци, край пътища из цялата страна до към 1200 м надморска височина.

С лечебна цел се използват почти всички части на трънката. Листата, цветовете, плодовете и дори кората на растението имат затягащи, потогонни, дезинфектиращи и диуретични свойства и са полезни за стомаха. Те се прилагат при къркорене на червата и подуване на стомаха. Чай, приготвен от цветовете на растението пък действа очистително и в същото време стимулира апетита.

Сокът, извлечен от плодовете, а също и самите плодове на трънката са полезни при лечение на стоматити и други раздразнения в устната кухина, венците (пародонтози) и гърлото.

Плодовете на трънката укрепват стените на кръвоносните съдове и са отлична профилактика на атеросклероза.

Най-широко приложение в народната медицина намират цветовете като нежно слабително средство, като отхрачващо или като диуретик при бъбречни заболявания. плодовете пък действат затягащо при стомашни разстройства. Листата се използват при възпаления на бъбреците и пикочния мехур и при някои кожни заболявания, предава Puls.bg.

Узрелите плодове се използват и за козметични цели. От тях се приготвят маски, които стягат кожата на лицето. Листата, а също и плодовете се използват и за приготвяне на естествени багрила. Зелен оцветител се получава от листата, сив до зелен цвят от плодовете.

Плодовете на растението и по-специално семената в тях съдържат цианогенни гликозиди, флавоноиди, инвертна захар, пектин, витамин С, танини, багрила, органични киселини, тлъсто масло и др. В цветовете също се съдържат флавоноиди, цианогенни гликозиди, захари, минерални соли, восъци и др.

С лечебна цел се използват почти всички части на растението. Цветовете се събират по време на цъфтеж между април и май. Цветовете се сушат в затворени, проветриви помещения. Плодовете се берат през есента – октомври и ноември и също се сушат на сянка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Димо Алексиев хванат пиян зад волана
Боклуците в София
Пожар край хвостохранилището на Пловдив
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: