ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Популярни билкови добавки, които могат да увредят черния дроб | ||||||
| ||||||
Според проучване, публикувано в JAMA Network Open, потенциалните рискове за черния дроб, причинени от популярни билкови добавки, са се увеличили от 7% през 2005 г. на 20% през 2014 г. в Съединените щати. Освен това повече от 80 000 такива добавки могат да бъдат закупени без рецепта. Според проучването хората са изложени на петте потенциално хепатотоксични растения, които се консумират предимно за подобряване на здравето или лечение на леки здравословни усложнения. Списъкът включва: Куркума или куркумин Куркумата е популярна билка, извлечена от корените на растението Curcuma longa. Подправката има активна съставка, наречена куркумин, която се използва широко в повечето индийски ястия. Благодарение на полезните си компоненти, билката се използва като традиционна медицина за подобряване на здравето на сърцето и антиоксидантните дейности в тялото, както и за контрол на възпалението. Въпреки това, консумацията на куркума в големи количества може да увреди черния дроб и да увеличи риска от образуване на камъни в бъбреците. Зелен чай Зеленият чай се консумира широко в световен мащаб за борба със затлъстяването. Има и други предимства, включително защита срещу сърдечни заболявания и диабет тип 2. Въпреки това, според Националната библиотека по медицина, зеленият чай (Camellia sinensis) съдържа полифеноли. Така че консумацията на 2-3 чаши зелен чай дневно може да доведе до хепатотоксичност или увреждане на черния дроб. Черен кохош Черният кохош (Actaea racemosa или Cimicifuga racemosa) е бил използван от индианците от незапомнени времена за лечение на мускулно-скелетни болки, треска, кашлица, пневмония, бавно раждане и менструални нередности. Сега това се използва като тоник за поддържане на репродуктивното здраве на жените, включително горещи вълни и нощно изпотяване, сърцебиене, шум в ушите, световъртеж, нарушения на съня, нервност и раздразнителност по целия свят. Въпреки това, прекомерната му употреба е свързана с чернодробни увреждания като жълтеница, хепатит, автоимунен хепатит и повишени чернодробни ензими. Червен дрожден ориз Червеният дрожден ориз се превърна в нов модерен стил на консумация на ориз, ферментирал с вид мая, наречена Monascus purpureus. Въпреки това, той съдържа монаколин К, същата активна съставка, открита в лекарството с рецепта ловастатин. Известно е също, че причинява увреждане на черния дроб. Ашваганда Ашваганда, извлечена от екстракт от корен на Withania somnifera, е изключително популярна в Югоизточна Азия. Подобрява здравето на мозъка, намалява противовъзпалителните активности и лекува стрес, умора, болка, кожни заболявания, диабет, артрит и епилепсия. Въпреки това, обикновено консумиран с чай или када, той стимулира намаляване на нивата на GSH в клетките, което се превръща в цитотоксичност, причиняваща живи увреждания. Не забравяйте да консумирате добавките, споменати по-горе, умерено, за да извлечете максимално ползите им! |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драматичен финал в "Черешката на тортата"
11:30 / 21.12.2024
Миро: Браво, Геро!
16:01 / 20.12.2024
Днес е голям празник!
08:36 / 20.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: