Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Представят русенска изложба в столицата
Автор: Екип Ruse24.bg 09:45 / 08.03.2010Коментари (0)345
©
Изложбата Русенските екопротести 1987-1991 г. ще бъде представена днес в Центъра за култура и дебат Червената къща в София. Организатор е Европа Директно-Русе.

Събитието е част от отбелязването на 22-годишнината от създаването на Обществения комитет за екологична защита на град Русе. Негови организатори са Софийско гражданско сдружение (СГС) „Щастливеца", Русенско екологично сдружение „Зелен живот", Русенски университет „Ангел Кънчев", Нов български университет - Департамент „Политически науки".

В зала Безименна от 18 часа ще бъде открита изложбата подготвена от Европейския информационен център. Тя съдържа десет пана и е опит да бъдат проследени събитията в тяхната последователност. Отразени са моменти от началото на протестите, ежедневното обгазяване, пораженията, кадри от първата демонстрация (28 септември 1987 г.), втората демонстрация (11 ноември 1987 г.), изложбата „Екология-Русе'87" (9 декември 1987 г.) и четвъртата демонстрация (10 декември 1987 г.), както и реакцията на партията, блокадата на Дунав мост, общоградският час по екология (17 септември 1990 г.) и еко-рок-фестът „Спасете Русе" (7 ноември 1991 г.)
От 18:30 часа в Червена зала ще бъде показан филма "Шест жени" (Сценаристи Веселина Антонова, Детелина Каменова; режисьор Владимир Кондов; оператор Николай Тодоров), последвана от разговор с авторите на филма и дискусия с участници в събитията и с представители на зеленото гражданско общество. На 28 септември 1987 г., година преди смяната на тоталитарния режим, шест русенки - Цонка Букурова, Вяра Георгиева, Дора Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова, организират и оглавяват първата екологична демонстрация в България срещу почти десетилетното обгазяване на града от химическия комбинат в Гюргево. На 8 март 1988 г. те са сред основателите на Обществения комитет за екологична защита на град Русе. Делото им полага основите на "Екогласност", но съвременните зелени не знаят нищо за тях.

Изложбата ще остане в Червената къща до 31 март, след което ще бъде показана в Софийски университет и Нов български университет в София.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: