ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Преподавател по хлебарство и кулинария: Когато месим празничната питка винаги трябва да бъдем заредени с много добри чувства, защото хлябът обича да бъде обичан | ||||||
| ||||||
Както за Бъдни вечер, така и за Коледа хлябът по принцип трябва да бъде с кръгла форма. Разликата е в това, че за Бъдни вечер питката трябва да бъде постна, без мазнина и яйца. "Аз винаги слагам по малко мая в постната си содената питка и избягвам от това убеждение, че микроорганизмите на маята са някакви животински продукти.“ Според традицията в питката за Бъдни вечер се поставя паричка, но може да се поставят и няколко листа босилек – това символизира божествената закрила на дома през цялата година, носи брикет, щастие и мир в семейството. "Питката се остава да втаса и малко преди да я сложа във фурната аз си правя отгоре с вилицата едно кръстче и поставям малко клонче дрян, което е за здраве на цялото семейство,“ обясни тя и добави, че върху обредния хляб за Бъдни вечер може да се изработят и различни символи, които характеризират богатство и благоденствие: грозд, житен клас, пиленца от тесто. Т.нар. боговици или питката за Бъдни вечер според преданията се раздава от най-възрастния и се раздава отдясно наляво по посока на живота. В коледна погача има масло, мляко, захар и мед и яйца, като според инж. Генова продуктите имат и някаква символика: да върви всички по мед и масло, да бъде плодовито семейството да се раждат деца и т.н. "Празничната коледна погача е много обогатен освен като рецептура и като начин на формиране, но и като украса. Точно това я прави толкова празнична. Украсата е добре да се приготви от т.нар. "мъртво тесто“ – тесто приготвено само от брашно, сол и вода, малко по-твърдо и остава бяло при печенето на погачата,“ посочи тя и добави, че украсата може да включва различни фигури, плетеници, орнаменти, които мога да бъдат наречени и това прави всяка погача уникална и красива. За Игнажден, който празнуваме днес, са много характерни постните ястия, обясни още Светлана Генова: "Може отново да се приготви постна погача, която да се прекади за здраве, за берекет, за благоденствие на семейството. На този празник е хубаво семейството да се събира, да празнува, да има топлина в семейното огнище, да има хубави трапези. Това е душата на българина – да се събере, да хапне, да пиене и да се види с най-близките си.“ |
Още по темата: | общо новини по темата: 235 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/40 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Старобългарските думи, които използваме и до днес
14:05 / 25.12.2024
Каръкът си тръгва от тези зодии, през 2025 идва златен период
19:23 / 25.12.2024
Известен адвокат: Ще го търсим Веселин Маринов
10:42 / 25.12.2024
Русенци и пловдивчани плащат най-скъпо
08:53 / 25.12.2024
Днес имен ден празнуват над 30 красиви имена
00:13 / 25.12.2024
Поверията на Коледа, които трябва да знаем
12:00 / 25.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: