Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Приемът на Омега-3 е чудесен за вашето здраве, но добавките може и да не са
Автор: Екип Ruse24.bg 15:42 / 28.03.2025Коментари (0)316
©
Науката е доказала отново и отново, че омега-3 мастните киселини (или омега-3) могат да бъдат сред най-важните части на една добре балансирана диета. Проучванията показват, че здравословните мазнини могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, подобряване на имунитета, намаляване на възпалението на ставите, поддържане на психичното здраве и дори намаляване на рисковете от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Но повечето хора не получават достатъчно. Всъщност изследванията показват, че около 95% от децата не отговарят на препоръчителните нива на омега-3 в диетата си - и около 68% от възрастните.

За да увеличи приема, един на всеки петима души над 60-годишна възраст приема редовно добавка с рибено масло и безброй по-млади възрастни също правят това, което кара световния пазар на добавки с омега-3 да бъде оценен на зашеметяващите 8,3 милиарда долара.

Докато омега-3 добавките са полезни за хора с определени сърдечни заболявания, експертите казват, че ползите от тях остават до голяма степен недоказани за повечето хора. Има и убедителни изследвания, които показват, че приемането на рибено масло може дори да навреди.

Защо омега-3 храните са толкова добри за вас

Двете основни омега-3 мастни киселини – ейкозатетраенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) – осигуряват голямо разнообразие от ползи за здравето чрез поредица от механизми, които се концентрират около намаляване на възпалението.

Мастните киселини също намаляват нивата на опасните триглицериди и ограничават оксидативния стрес, който иначе би могъл да причини увреждане на клетките и тъканите. EPA и DHA също така подобряват притока на кръв "и засилват функцията на митохондриите – производителите на енергия в нашите клетки“, обяснява Даниел Монти, лекар и професор в Медицинския колеж "Сидни Кимъл“, Катедра по интегративна медицина и хранителни науки в Университета “Томас Джеферсън".

Получаването на достатъчно омега-3 започва с консумация на повече риба - особено мазни видове като сьомга, скумрия, аншоа, херинга, сардини и риба тон. Това е основната причина Американската кардиологична асоциация да препоръчва да се ядат две порции (около 85 до 115 грама) такава риба всяка седмица.

Но рибеното месо не е единствената ви възможност. "Хората често забравят, че рибата получава маслото, което търсим, като яде растителни водорасли“, казва Андрю Фрийман, кардиолог и директор на сърдечно-съдовата профилактика и здраве в National Jewish Health в Денвър.

Други източници на омега-3 са и някои растителни храни, включително морски водорасли, орехи, едамаме (соеви зърна), ленено семе, семена от чиа и конопено семе. "Обогатените храни като обогатени с омега-3 яйца и определени млечни продукти също могат да осигурят омега-3 в диетата“, казва Ейми Гудсън, диетолог в Далас. Друга полезна омега-3 е известна като алфа линоленова киселина (ALA), която се намира в изобилие в рапичното и соевото масло.

Без значение кои опции на животинска или растителна основа консумирате, "ние знаем, че е за предпочитане да увеличите приема на омега-3 от храни, вместо от добавки“, казва Джоан Менсън, началник в Brigham and Women's Hospital и Harvard Medical School.

Защо добавките с рибено масло не са всичко, което се опитват да бъдат

Омега-3 свойствата са най-мощни, когато идват директно от храната, която предлага по-широк набор от хранителни вещества и по-концентрирани количества EPA, DHA и ALA. Има и разлика в химическата структура на мазнините в цяла риба в сравнение с екстрахирано рибено масло, казва Монти; и производственият процес може да влоши качеството на хранителните вещества в добавките и дори може да въведе тревожни замърсители.

Още по-убедителна причина да се придържате към храната пред добавките с омега-3? Предполагаемите сърдечно-съдови ползи от добавките с рибено масло остават до голяма степен недоказани при здрави хора. "Много хора се обсебиха от рибеното масло преди около две десетилетия, тъй като първоначално имаше някои убедителни данни за подобрено сърдечно здраве“, казва Фрийман, "но оттогава тези данни бяха до голяма степен опровергани.“

Всъщност голяма част от тези ранни изследвания разчитаха почти изцяло на наблюдателни проучвания, които не успяха да докажат причинно-следствената връзка. В последващи рандомизирани контролирани проучвания - където причинно-следствената връзка може да бъде измерена - "добавката с омега-3 мастни киселини не е показала никакви ползи", казва Стивън Нисен, главен научен директор на Heart, Vascular & Thoracic Institute в Кливланд. Много скорошнирандомизирани проучвания дори са тествали хапчета рибено масло срещу плацебо и не са открили едното да е по-полезно от другото.

Това обаче не спира производителите на добавки с рибено масло без рецепта да рекламират предполагаемите ползи за здравето на своите бутилки. "Преди повече от 20 години Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри квалифицирана здравна претенция за рибеното масло, че може да намали риска от коронарна болест на сърцето, но не разполагахме с данните от изпитванията, които имаме сега“, казва Ан Мари Навар, кардиолог в UT Southwestern Medical Center в Тексас.

Тя обяснява, че по това време FDA е постановила, че одобрението му се основава до голяма степен на наблюдателни проучвания и че все още са необходими рандомизирани контролирани проучвания. "Въпреки че оттогава са проведени големи, добре проведени опити с добавки с омега-3, които не са показали полза при сърдечно-съдови събития“, казва Навар, "това остаряло твърдение все още не е преразгледано от FDA.“

Защо е необходимо повишено внимание, когато приемате добавки с омега-3

Не само, че последните изследвания не успяват да покажат значими ползи за здравето на сърцето, свързани с приема на рибено масло, но рандомизираните контролни проучвания показват, че "приемането на добавките може действително да причини вреда“, казва Навар.

Проучване на BMJ Medicine от 2024 г. например установява, че приемането на рибено масло е свързано с 5% повишен риск от инсулт и 13% по-висок риск от предсърдно мъждене – вид неравномерен сърдечен ритъм – при хора, които не страдат от сърдечни заболявания. Метаанализ на 36 други проучвания по подобен начин заключава, че добавките с омега-3 "са значително свързани с риска от коронарна болест на сърцето“.

Въпреки че причините за повишения риск остават неясни, една водеща теория е, че омега-3 могат да променят минералните потоци в сърдечната тъкан, което може да причини нежеланата аритмия, предаде nationalgeographic.bg.

Добавките с омега-3 имат и недостатъка, че не се регулират по същия начин, по който се регулират храните и лекарствата. Това е предпоставка някои рибени масла с по-ниско качество "да съдържат големи количества масла за пълнеж с минимално количество омега-3“, предупреждава Гудсън. Други марки, добавя Фрийман, може да съдържат тежки метали или други токсини – "просто никога не се знае“.

Приемането на твърде много рибено масло може също да "доведе до нежелани странични ефекти като разреждане на кръвта, прекомерно кървене, храносмилателен дискомфорт и дори потискане на имунната система“, казва Гудсън.

Друг фактор, който трябва да имате предвид, е, че рибеното масло може да гранясва чрез окисление, обяснява Монти, което в крайна сметка може да увреди клетките на тялото и може да допринесе за редица възпалителни и храносмилателни състояния или проблеми. Наистина, в проучване на Journal of Dietary Supplements от 2023 г. изследователите са разгледали 72 от най-популярните марки рибено масло и са открили, че 45% от тях са дали положителен резултат за гранясване – като много от тях съдържат добавен аромат, който маскира гранясващия вкус.

Как да изберем най-добрите омега-3 добавки

Все пак, хората с определени медицински състояния или диетични ограничения може да се наложи да приемат добавки с рибено масло, тъй като изследването на BMJ и други проучвания са установили, че парадоксално, добавките с рибено масло все още могат да бъдат от полза за хора с определени сърдечни заболявания. Рибеното масло понякога се препоръчва и за предотвратяване на панкреатит при хора с много високи триглицериди, казва Навар.

Но когато е необходима добавка, "почти всеки лекар ще препоръча версия на рибено масло с рецепта вместо нерегулирани такива без рецепта", казва Фрийман.

Всеки, който избере да се ориентира в света на добавките с омега-3 без рецепта, все още може да предприеме стъпки, за да се защити. Важно е да се обърне внимание на срока на годност и да се съхраняват добавките с рибено масло в хладна и тъмна среда, за да се предотврати окисляването.

В крайна сметка "омега-3 са важен хранителен елемент за цялостното здраве и дълголетие, но е най-добре да ги набавяме от диетата", казва той. "Допълването на диетата с добавка може да е оправдано, но това е нюансиран процес, който трябва да бъде внимателно ръководен от вашия медицински специалист.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Мазут изплува на варненски плаж
51-ото Народно събрание
Разследват убийството на две деца във Вакарел
Великден 2025
Двама загинаха на АМ "Тракия"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: