Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Приключи среднозимното преброяване на водолюбивите птици
Автор: Екип Ruse24.bg 10:31 / 16.01.2012Коментари (1)368
©
От 13 до 15 януари 2012 год. в цяла Европа едновременно се проведе среднозимното преброяване на водолюбивите птици. Над 200 служители и доброволци на БДЗП и участващите партньори, организирани в 40 екипа обиколиха всички значими влажни зони в страната и проследиха броя, вида и разпространението на зимуващите у нас водолюбиви птици.

За екипът на трансграничния проект между България и Румъния "Заедно за Дунав" преброяването стартира в петък на 13 януари 2012 год., петък, в 6.00 ч. сутринта. Четири екипа, включващи 20 орнитолози - професионалисти и любители-доброволци от БДЗП, РИОСВ Плевен, РИОСВ Велико Търново и РИОСВ Монтана успешно преброиха водолюбивите птици по поречието на Дунав - от гр. Видин до остров Вардим - над 200 км., прилежащите вътрешни водоеми и долните течения и устията на реките Огоста, Искър, Янтра и Осъм.

"Най-вълнуващото наблюдение направихме в района на Свищовско-Беленската низина, където установихме 50 397 големи белочели гъски и 222 индивида от световно застрашената червеногуша гъска." - сподели отговорникът по мониторинга на проекта Свилен Чешмеджиев - "Това е най-високата численост на зимуващи диви гъски в района, регистрирана по време на Средно зимно преброяване на водолюбивите питици. Тя показва голямото значение на придунавските територии като зимовища на гъски."

Екипът на БДЗП Свищов участва в броенето по река Дунав от Никопол до Вардим, вътрешни незамръзнали микроязовири и рибарници, Свищовско-Беленската низина и долното течение на река Янтра. Отчитането на птиците в участъка Никопол-Вардим се проведе с лодка, но поради неблагоприятните метеорологични условия - силен вятър, екипът не успя да стигне до остров Вардим. Бяха изминати над 60 км по реката. Най-интересните наблюдения в този участък бяха 21 къдроглави пеликани, които са световно застрашен вид и 4 морски орела - 2 възрастни и 2 млади.

Екипът по река Дунав откри ново гнездо на най-едрият орел в България - морския орел, намиращо се в границите на Природен парк "Персина".

Характерните струпвания от корморани, патици, чапли и гмурци за долното течение на р. Янтра не бяха регистрирани. Сравнително спокойните води на реката бяха приютили единствено няколко бели и сиви чапли, големи корморани и зеленоглави патици.

Интересно наблюдение направи екипът отчитащ птиците по вътрешните водоеми. При язовир Караисен бяха наблюдавани 2 бели щъркела, в компанията на ято 40 сиви и 39 големи бели чапли.

Екипът ни в района на гр. Плевен също направи няколко интересни наблюдения - необичайни зимни гости като белооката потапница и черния щъркел при с. Александрово, както и един морски орел на язовир Горни Дъбник.

Два морски орела наблюдава и екипът отговарящ за района на река Дунав от гр. Козлодуй до с. Долни Вадин. Орлите са установени в полет над реката при гр. Оряхово.

Вероятно сравнително високите температури бяха причина за ниската численост на водолюбивите птици и отсъствието на някои традиционни зимни гости като поен лебед, малък и голям нирец, черногуш гмуркач, качулата потапница и др.

Успоредно с българските екипи партньорите ни от Румънското Орнитологично Дружество (SOR/ BirdLife Румъния) проведоха преброяване от другата страна на реката, за да се получи пълна и изчерпателна картина за състоянието на орнитологично важните места в поречието на Дунав.

Предстои обобщаването и анализът на данните от цялата страна, които ще бъдат публикувани на интернет страницата на БДЗП www.bspb.org







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.01.2012 г.
0
 
 
за статистиката, на 14012012г на язовир "Пясъчник" гъски- 0.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: