ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Призванието "готвач" шеф Иван Манчев получил благодарение на баща си | ||||||
| ||||||
Кулинарят е роден в София. Баща му е автомонтьор, а майка му се е състезавала в националния отбор по волейбол. Иван Манчев завършва Техникума за обществено хранене в Банкя, след като баща му настоява, че кулинарята може да е неговото призвание. И по-добре да се пробва за готвач, отколкото вечно да е с изцапани ръце в семейния автосервиз. След като се дипломира, бъдещият топ кулинар се изкачва стъпало по стъпало в професията. Преди това обаче кара казарма. И като войник работел в кухнята, но се случило и да попадне в карцера. Към казармата имало стопанство. Манчев и колегите му от кухнята разфасовали прасе, а на другия ден решили тайно да си сготвят от месото. Преминали към действие вечерта, когато кухнята вече била затворена. Манчев приготвял пръжки, когато старшината изненадал него и колегите му. В резултат ги пратил в карцера. След казармата, през 1993 г. Манчев постъпил в престижния "Кемпински-Хотел Зографски“. Роднина го препоръчал на ръководството и бъдещият топ готвач влязъл в екипа, приготвящ всяка сутрин закуски за 500 човека. Иван Манчев, който е завършил Българо-датския колеж със специалност "Мениджмънт в туризма" и Технически университет-Габрово, със специалност "Търговия и маркетинг", бързо се-издигнал в йерархията на хотела. Първо го преместили в основния ресторант на хотела, после го пратили в този на последния етаж, известен и тогава като "Панорамата". В един момент Иван Манчев се издигнал до главен готвач на хотела. "Влязох помощник-готвач, бутащ колички на закуска", припомнял си е той. По онова време в хотела получавали високи заплати и солидни премии, при това чести. Толкова, че само за три месеца младият Манчев си купил кола. Освен във финансов план, той бил доволен и, че изучил тънкостите на занаята и се издигнал със собствени усилия, както и да изучи из основи занаята. За целта разполагали с качествени и разнообразни продукти. Всъщност в хотела се предлагало невиждано в родните магазини изобилие. Докато в тях се предлагали, например, цитрусови плодове само по Коледа, в хотела всеки ден имало всякакви плодове и зеленчуци, както и мезета и колбаси. Затова, когато влизал в хотела, Манчев имал чувството, че е в друга държава. Той успява и да специализира в чужбина. Още през 1998 г. започва обучение в швейцарски ресторант с една мишлен звезда. Сестра му, която е изтъкнат художник като прабаба им, живее в Швейцария отдавна, изтъкнат артист е с много изложби. Тъкмо тя му помага да започне в престижния ресторант. Иван Манчев отишъл със самочувствие и го сложили да отговаря за гарнитурите. Още в първите дни обаче той открил колко много не знае, понеже работата в швейцарския ресторант била на съвсем друго ниво. Освен това знаел малко английски език, на какъвто и трябвало да комуникира, което представлявало допълнителна трудност. От стрес и притеснение тогава шеф Манчев развил язва. След втория месец в швейцарския ресторант готвачът вече се справял много добре, а със собственика до днес са приятели. Когато отваря свои заведения, Манчев даже праща готвачите, които работят в тях, при колегата си в Швейцария, за да се обучават като него. Шеф Иван Манчев отваря първия си ресторант през 2003 г., като прилага интересен бизнес подход. Топ кулинарят развил заведението си и успял да го направи успешно не като готвач, а като сервитьор. Причината е, че наел двама силни готвача и знаейки, че умее да продава и да комуникира, Манчев преценил, че е най-добре сам да контактува с клиентите. Така че първите 10 години не излизал от ресторанта си. По-късно отворил още две заведения, като междувременно подхванал и търговия на кухненско оборудване. В телевизията попада покрай колегата си Андре Токев, популярен от журито в кулинарното шоу "Мастър шеф" по Би Ти Ви, както и с присъдата си за шофиране в нетрезво състояние, заради която бе зад решетките няколко месеца. Токев и Манчев са близки приятели отдавна. Навремето водели радио предаване с кулинарни съвети. После Токев станал познато лице от екрана покрай изявите си в ТВ 7, където водел предаване. Когато научил, че се отваря позиция за кулинар в сутрешния блок, Токев веднага се обадил на колегата си. Манчев давал готварски съвети от ефира на ТВ7 в продължение на три години почти безплатно. Бил доволен, че изписват правилно името му и това на ресторанта му. Тъкмо тогава се борел да развие и утвърди първото си заведение, така че се задоволил с тази полза от появяването си пo ТВ7. Парите, казвал е шеф Манчев, винаги идват в резултат на това което правим, но идват после, пише HotArena. |
Още по темата: | общо новини по темата: 5929 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/989 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: