Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Проучване: Употребата на по-големи количества от този подсладител повишава риска от сърдечен удар и инсулт
Автор: Екип Ruse24.bg 09:33 / 07.06.2024Коментари (0)1133
©
Ново проучване предупреждава, че употребата на по-големи количества от изкуствения подсладител ксилитол повишава риска от сърдечен удар и инсулт, съобщава ЮПИ.

Ксилитолът (Xylitol, Е967) е нулевокалоричен захарен алкохол, който масово се използва в бонбони и сладкиши без захар, дъвки, печени изделия и пасти за зъби.

Високите нива на подсладителя в кръвта обаче са свързани с повишен риск от инфаркт, инсулт или друго сърдечно събитие в рамките на три години, според анализ на повече от 3000 пациенти в САЩ и Европа, съобщават изследователите в четвъртък в European Heart Journal.

В лабораторията изследователите откриват, че ксилитолът предизвиква съсирване на тромбоцитите, което увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.

"Това проучване отново показва непосредствената необходимост от изследване на захарните алкохоли и изкуствените подсладители, особено след като те продължават да се препоръчват в борбата със състояния като затлъстяване или диабет“, обясни научният ръководител на проучването д-р Стенли Хейзън, шеф на Катедрата по сърдечносъдови и метаболитни науки в Изследователския институт "Лернер“ към Кливландската клиника.

"Това не означава, че трябва да изхвърлите пастата си за зъби, ако в нея има ксилитол, но трябва да сме наясно, че консумацията на продукт, съдържащ високи нива от него, повишава риска от събития, свързани с образуване на кръвни съсиреци“, допълва Хейзън в прессъобщение на Кливландската клиника.

Изследователите установили, че при една трета от пациентите с най-високи нива на ксилитол в кръвта има по-голяма вероятност да получат сърдечносъдово събитие.

Освен това всеки показател за съсирваемостта на кръвта се е увеличил непосредствено след като изследваните лица са изпили напитка, подсладена с ксилитол, но не и след като са изпили продукт, подсладен със захар.

Изследователите препоръчват на хората да се консултират с лекар или сертифициран диетолог относно избора си на храна, включително употребата на изкуствени подсладители.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Искат закриването на въглищни централи у нас
Катастрофи в България
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: