Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Психолог: Минимализмът е начин на живот, идеята е да се премахне всичко излишно
Автор: Живко Кръстев 13:05 / 07.11.2023Коментари (1)6758
©
Минимализмът е начин на живот, който се основава на идеята за премахване на всичко излишно. Човек трябва да бъде себе си, да бъде автентичен. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" психологът Аделина Димитрова. 

"Това включва вещи, хора, дейности, емоции, всичко, което ни натоварва и от което ние не се нуждаем, но начинът ни на мислене, ние сме възпитавани, че имаме нужда от повече, за да бъдем щастливи и обществото да ни приеме като успели хора. Всъщност кабинетите на колегите са пълни с хора, които са изключително тревожни и стресирани точно от този натиск на обществото. Ние трупаме неща, от които не се нуждаем с идеята, че някога може да ни е нужно, но всъщност голяма част от нещата не ги ползваме, просто заемат пространство в умовете и къщите ни."

"Начинът ни на мислене, това убеждение, че трябва да имаме повече, за да сме повече, това влияе на живота ни и по енергиен начин, защото всичко около нас е енергия. Дали ще имам вещ в повече, всичко това води до заемане на някакво ментално и физическо пространство в живота ни", поясни още тя.  

По думите ѝ е хубаво човек да постигне минимализъм освен на физическо и ментално, но и на дигитално ниво. Според нея е добре да поддържаме дигиталното си присъствие сведено до един минимум, който ни позволява да живеем спокойно. "Ако хората искат да намалят напрежението и стреса в живота си, е хубаво да премахнат голяма част от приложенията в телефоните си. Често човек скролва в интернет приложения, за да си достави едно удоволствие – този бърз допамин – виждаме нещо красиво, което ни кара да се чувстваме добре. Това отново стига до това чувство за недостатъчност, което ние се опитваме да запълним с вещи вместо да прочетем книга или да излезем в гората, да прекараме време със себе си", каза още Аделина Димитрова.

Според психологът много трудно можем да спрем да се сравняваме и да живеем, концентрирайки се в себе си и да подобряваме собственото си ежедневие без намесата на външни лица. "Това е начин на мислене и на убеждения, защото ние сме израснали с това да сравняваме винаги постиженията си, всички тези убеждения, идващи от обществото, че ако ти не си женен до определена възраст, ако нямаш деца, ако не работиш тая работа, ако не взимаш тия пари, ти си загубеняк, което всъщност не е така. И тези излишни фалшиви оценки, които ние си слагаме сами, от родителите, от учителите, от обществото, всичко това ни вкарва в голямо напрежение и сравнение. Ние се чувстваме недостатъчно добре когато се сравняваме с някой друг."

Аделина Димитрова изрази мнението, че е хубаво човек да преразгледа собствената си ценностна система, ако изпитва тревожност от това, че не задоволява очакванията на околните: "Трябва да се научим да обичаме себе си, да ценим себе си такива, каквито сме, а не постоянно да тичаме в надпревара да доказваме колко сме добри, колко сме по-богати, колко сме по-известни от всички останали."

Според нея всеки човек е уникален и поради тази причина няма място за сравнение между хората, напрежението идва понеже сме възпитавани да сме еднакви. "Новата ера идва да ни покаже колко сме уникални. Ние трябва да заложим на нашата уникалност, да се чувстваме добре и да сме горди от това, че сме различни", категорично каза психологът Аделина Димитрова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 07.11.2023 г.
0
 
 
Всичко зависи от Интелектуалния контент на индивида!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: