Няколко дни преди Коледа по селските пазари се предлагат живи пуйки. Цената на птиците е 50 лева за бройка, а теглото им е около 10-12 килограма. Най-добрата за трапезата пуйка е 90-дневната, с тегло 6-7 кг. Казват, че месото на женската в зряла възраст е по-вкусно от това на мъжкия, защото има по-малко костици. В млада възраст нямат разлика. Най-вкусна е приготвена със зеле. Вещи кулинари често изпълняват и рецепта на пълнена с ориз и дреболии пуйка със свински пържоли около нея, пак зеле, гъби и подправки - всичко това варено 4-5 часа. Пуешкото месо освен вкусно е и полезно - съдържа 28% протеини и едва 2-3% мазнини.
Бразилски, щатски, турски и родни пуйки са в люта битка коя да кацне печена на коледната трапеза. Добричлии избират между български пуйки от врачанска ферма и техните посестрими от Бразилия. Нашата е 6,50, бразилската с 5 ст. по-скъпа.
Перник пък е залят с пуйки от Турция с цена от 6,50 до 7 лв. килото, а в Русе пълнят врачански пуйки от с. Мраморен за 7 лв./кг.
В Бургас пуйките са от Бразилия и Полша на цена 7,18 лв., а от Турция - 7,20 лева. Пуйките родно производство са седем лева. Някои от пернатите са придружени със специален часовник-термометър, който показва времето, за което трябва да се приготви ястието.
В Монтана залагат изцяло на българските, и то на ниски цени - от 5,99 до 6,99 лева. Нашите пуйки бият щатските по цена и в Хасково. US птицата е 6,90 лв., докато нашата върви с лев по-евтино.
По 5 лева е живото тегло на предлаганите на птичия пазар пуйки, докато извън очертанията му вървят по 6 лева. Пуйки "прелетяха" океана, за да "кацнат" в Благоевград - там също залагат на бразилските птици за Коледа. Цената на кило е 6,55 лв.
Източник: в. "Стандарт" |