Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
РБ "Любен Каравелов" отбелязва 3 март с изложба в Гюргево
Автор: Екип Ruse24.bg 13:04 / 01.03.2010Коментари (0)580
© Ruse24.bg
С изложба "Националният празник на България", посветена на 3 март, ще гостува русенската библиотека на Окръжна библиотека „Йон Бассарабеску" в Гюргево. Изложбата ще бъде експонирана в гюргевската библиотека и официално открита утре.

Това е първият съвместен проект след подписания преди месец договор за сътрудничество и двустранна дейност между двата културни института и се осъществява със съдействието на "Асоциация "Еврорегион Данубиус". Съорганизатори на изложбата са и Окръжен съвет - Гюргево, Кметство - Гюргево и гюргевския окръжен музей „Теохари Антонеску". 

В експозицията ще могат да се видят книги и албуми с репродукции на картини от фонда на русенската библиотеката, посветени на Освобождението на България и участието и приноса на румънските части в бойните действия по време на Руско-турската освободителна война от 1877/78 г. Издания на румънски език от своя фонд, свързани с темата, ще покаже и гюргевската библиотека.

Към проекта ще се присъедини и Окръжният музей в Гюргево "Теохари Антонеску", който ще покаже ценни литографии от средата на ХІХ в., съхранявани в неговия фонд, излизали в румънската и чуждестранната преса и свързани с темата за Руско-турската освободителна война.

Със свои иконописни творби, по покана от румънска страна, ще участват в изложбата и художниците Цветелина Максимова, Данаил Стефанов и Огнян Денев, които през месец февруари гостуваха с изложба на икони в русенската библиотека.

На откриването на изложбата ще присъстват председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беану, кметът на гр. Гюргево Лучиан Илиеску, заместник директорът на Окръжния музей в Гюргево Емил Паунеску и други официални лица.

От българска страна на откриването на изложбата ще присъства кметът на Русе Божидар Йотов, игуменът на Басарбовския манастир архим. Емилиян, изпълнителният директор на "Асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева, служители на библиотеката.

След откриването на изложбата ще бъде подписан и протокол за сътрудничество между Русенската библиотека и Окръжен музей „Теохари Антонеску" в Гюргево.

Протоколът предвижда реализирането на съвместни проекти в областта на информационния и културен обмен, гостуващи изложби, представяне на книги на румънски и български автори и др.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: