Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Разликите между бялото и червеното зеле и кое да предпочетем
Автор: Десислава Томева 15:54 / 09.12.2024Коментари (0)756
© Blagoevgrad24.bg
В България зелето е не просто зеленчук, а основа за традиционни ястия и зимнина. Червеното зеле често остава в сянката на популярното бяло зеле, но има какво да предложи. 

Разлики между бяло и червено зеле

Червеното зеле дължи цвета си на антоцианините – антиоксиданти, които го правят по-здравословно от бялото. Освен това, червеното зеле има леко по-плътна текстура и по-остър вкус.

Хранителна стойност:

Бяло зеле: богато на витамин C и фибри, с леко сладникав вкус.

Червено зеле: съдържа повече витамин C, К и антоцианини, които подпомагат имунната система и сърдечното здраве.

Червеното зеле е по-хрупкаво, което го прави идеално за салати, докато бялото зеле е по-нежно и универсално. Бялото зеле традиционно е основният избор за кисела туршия, но червеното често се добавя заради красивия розов оттенък, който придава на саламурата. Червеното зеле е чудесно за свежи салати – особено в комбинация с моркови, ябълки и дресинг с лимонов сок. Контрастът между тъмнолилавото и оранжевото създава истински кулинарен шедьовър. Червеното зеле е популярно в чужди кухни за задушаване с ябълки или вино, но у нас се използва по-рядко. Може обаче да бъде прекрасен заместител в рецепти с бяло зеле.

Няма как да не потърсим в историята за произхода на този любим за нас зеленчук.

Бяло зеле се смята, че произлиза от Средиземноморието. Разпространено е в България като основен зимен зеленчук още от векове. Червеното на свой ред, произлиза от същия вид, но е селектирано заради специфичния си цвят и хранителни качества. Дошло е в България сравнително късно, вероятно през османския период.

Трудно можем да ги съпоставим и да изберем. По-добре когато отидете в магазина, да вземете тази зелка, която ви изглежда по-крехка. Основното в този зеленчук е именно това качество – да бъде с тънки листа, да скърцат при рязане. Когато намачкаме нарязаното зеле със сол, да бъде хем хрупкаво, хем меко.

А ако искате истинска цветна магия, комбинирайте ги – резултатът е впечатляващ и вкусен!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Зима 2024/2025 г.
Световна черна хроника
Катастрофи във Варна
Коледно-новогодишни празници 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: