Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Росица Обрешкова за "Сцена на кръстопът": Много от децата на Мастъра - Стефан Данаилов ще се представят на този фестивал
Автор: Цвети Тончева 15:43 / 05.09.2024Коментари (0)955
©
Театралният фестивал "Сцена на кръстопът" за 28-ми път превзема Пловдив. Интервю в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с            

Росица Обрешкова, режисьор, актьор, драматург и племенница на Стефан Данаилов.

Като племенница на Стефан Данаилов как определяте постигнатото до момента на този фестивал?

Много се вълнуваме от правенето на този фестивал и всъщност продължаването му след като Стефан се качи по стълба на небето, надявам се ни гледа и отгоре и се радва на това, което правим и постигаме, и съхраняваме. Мисля, че наистина този фестивал се прави с много сърце и с много любов. Аз бих искала, ако мога просто да направя един цитат, това е от тазгодишния текст на Елин Рахнев. Знаете, че той от самото създаване на фестивала е някак си поетът, и как да кажа, поетичната вълна, която винаги носи със себе ти. Така че само просто ще прочета: "Театърът е огледалото, през което вярваме, че можем да събудим птици-сестри на вятъра, птици, кацнали на чигата на личното ни разпятие.“ Знаете ли, че много хора всъщност не знаят какво е "чига“, тъй като тя е някак си от тайните пространства на театъра, едно от скритите ни съоръжения. Но всъщност актьорът лети на чига. Ние постигаме тази илюзия именно с цялата тази скрита страна в театъра. Така че мисля, че именно толкова се вълнуваме, че всъщност отново сме в театър, че отново ще дойде тази прекрасна пловдивска публика, която обича фестивала си, следва го, и всъщност в началото на моето интервю за "добре дошли" надявам се отново да ви зарадваме с богата пъстра и интересна програма.

Да. И това ще продължава в годините, надявам се?

Ами ние скоро трябва да правим голяма годишнина.

Всъщност това е 28-ата година на фестивал, нали така?

Да. Вече почваме да се вълнуваме за след две години за нашия голям, голям рожден ден. Ние се вълнуваме от самата програма.

Да, със сигурност ще питам и за нея, но мен ми се иска емоционално, както вие подходихте, да покажем на хората, че всъщност това е едно явление за град Пловдив и не само, за страната, а защо не и навън. Просто, наистина това е времето, когато много силни състави се събират в Пловдив и показват уникални неща, своя уникален труд и какво се постигнали. Вашият принос какъв беше през годините и как вие го усещахте цялото това чудо?

Дето се вика, с нетърпение чакахме да стане есен и да отидем в Пловдив да правим фестивал. Разбира се имаше години, през които, в началото сякаш имаше повече  блясък, повече размах, в един момент може би малко фестивалът имаше една лека умора, но всъщност мисля, че в момента се връща именно към тези така приказни години. За мен българските театрали събраха отново самочувствие, спокойствие. Това, за което аз много се вълнувам в тазгодишната програма, е, че всъщност има изключително добри представления на извънстолични театри, те дори някак си преобладават в програмата, и се радвам, че има този взрив на добри заглавия, на така вълнуващо се множество от театрали, което работи извън столицата и наистина създава много качествен театър. За мен това е изключително важно и много се радвам именно на това постижение.

Да, много са заглавията, респективно и участниците. Обаче, ако трябва да обобщим с едно нещо, кое бележи тази "Сцена на кръстопът" тази година, има ли нещо такова? Един силен акцент? Или не бива да поставяме такъв?

Как да кажа, нека да не го определяме така, защото мисля, че акцентът беше именно в търсенето на различното, на различни заглавия, на различен вид театър дори. Дори има гости, които вече не са от тези независими артисти, които творят и правят театър малко на мускули, с убеждението, че трябва да се правят и такива неща, което знам, че е изключително тежко и трудно. Разбира се големият гост на тазгодишния фестивал всъщност е Унгарският национален театър. Те ще гостуват с един голям спектакъл "Вицекралят Банк“. Това е всъщност едно от събитията. Надявам се, хората да го оценят и всъщност да полюбопитстват какво се случва и извън нашите граници като театър. Това е една пиеса много ключова за самия унгарски театър, тя си има своята митология за самата съвременна Унгария, като с нея започва революцията всъщност. Тип Шекспирово платно може да се нарече с тези дворцови интриги, с убийства – точно така, в този готически стил. Разбира се, тя е направена в по-съвременен ключ. Но мисля, че това ще е един от силните ни акценти. Разбира се имаме много заглавия, пак казвам - Веселка Кунчева с "Портретът на Дориан Грей“, което лично аз с нетърпение очаквам да видя, тъй като знаете, тя все едно авторски театър прави, което е трудно, но достойно за нея. Наистина мисля, че ще ни изненада. На Стайко Мурджев "Метаморфози“, които също са едно голямо платно, което той направи в Благоевградския театър. За миналата година не успяхме, но тази година ще дойде и спектакълът "Дишай“ и Марий Росен с Елена Телбис и Бойко Кръстанов, също така е много силно заглавие в София, не може да си купиш билет за него. Имаме един нощен акцент мога да кажа, един по-мистичен акцент, който е "Луцифер“ на Хосе Варлета. Това е моноспектакъл на Боян Арсов, този изключително талантлив човек. Духовно кабаре бих могла да го кажа. Има и едно заглавие, което е посветено на годишнината на Николай Хайтов, 105 години от рождението му, с Владо Въргала – този също така студент на Мастъра, който играе в главната роля на папукчията. Мисля че и това ще е любопитно. Аз много се радвам всъщност, че много от децата на Стефан играят в този, в смисъл ще представят своите неща на този фестивал. Ето, както Владо Въргала, Нети, която също е с много силен моноспектакъл, Радина Боршош – това прекрасно диамантче, която завърши в последния му клас, която е с много вълнуваща пиеса "Оскар и розовата дама“. Много фино и духовно преживяване мисля, че ще ни подари Ерик-Еманюел Шмит, което също горещо препоръчвам.

Искам да кажа един акцент много специален – нашата колега Станка Калчева, която всъщност стана режисьор, направи едно много сексуално-еротично представление по "Опасни връзки“ на Шарло дьо Лакло. Мисля че с този красив костюм, с цялата тази наситена история, която ние добре познаваме от киното, но Станка Калчева е намерила нов ключ към тази история. Много фино, много елегантно представление, и всъщност ние много се радваме, че това е постигнато, тъй като знаете, тя е една изключително добра актриса, която обаче от друга страна ще видим като актриса в едно много, според мен, силно за нас заглавие, и това е "Финист Ясният сокол“. Това е от съпътстващата програма и това го направиха в подкрепа на една трагична ситуация, която всъщност в момента се развива в Русия, тъй като това са една млада режисьорка и млад драматург - жена, които бяха осъдени на шест години затвор за написване на пиесата. Знаете, пиесите бива охулвани, биват и горени, биват разбира се и осъждани по най-жестокия начин. Така че това е едно четене на тази пиеса "Финист Ясният сокол“. Това е проект в защита на нашите колеги, изобщо не бих искала да заместваме каквато и да е политика. Но мисля, че трябва да пазим все пак словото, защото то е нашата сила, то съдържа истината. Разбира се, същата вечер искаме да дойде и украински театър, очакваме актьорът всъщност да бъде пуснат, и както знаете ситуацията там е много тежка.

А той се намира все още в Украйна и трябва да пътува?

Той е в Украйна, той е мъж.

А там мъжете имат друга мисия вече.

За жалост, да. Така че наистина очакваме с нетърпение да го пуснат, да му разрешат да дойде. Болно ни е, защото когато през колеги минават тези събития, всъщност разбираш колко е страшно.

И реално.

Ние трябва да видим на фестивала, трябва да си говорим на фестивала, иначе една друга реалност ни връхлита и става много страшно. Много е важно, че този фестивал е и фестивал на паметта.

Така големият ни акцент на съпътстващата програма е 90-годишнината на Татяна Лолова. Имаме една прекрасна изложба, която Жоро Тошев курира, и разбира се една специална вечер за Татяна Лолова. За нея Жоро създаде една прекрасна книга от нейни мисли и спомени. И ще направим този концерт, то ще е възпоменателен спектакъл в нейна чест. Аз много се вълнувам, тъй като тя е съученичка на майка ми, много близка до семейството и много близка приятелка и на Стефан. И така някак си тази нишка на паметта според мен е много важно да поддържаме и да остава винаги в нашия фестивал. 

Благодаря ни, много!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: