Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Русе отново е домакин на национална джаз среща
Автор: Екип Ruse24.bg 12:43 / 13.11.2009Коментари (0)393
© Ruse24.bg
За 33-ти път Русе ще бъде домакин на едно от най-големите джаз събития в България. И тази година в продължение на три дни - 26, 27 и 28 ноември, Община Русе и Клубът на дейците на културата предвиждат в програмата на Националната джаз среща атрактивни и обичани музиканти от България и гости от чужбина.

На 26 ноември в КДК русенската публика ще се срещне отново с участниците в проекта „Пресечна точка - Приказки за любовта в картини и музика" на художничката Еслица Попова, с авторски изпълнения на Ангел Заберски (пиано), а текстът ще чете актьорът Любомир Кънев.

Концертите от Националната джаз среща ще бъдат на 27 и 28 ноември. Час преди това, от 18.00 ч., във фоайето на Доходното здание ще звучат изпълнения на Александър Куманов (китара) и Невен Петрова (вокал). На фона на музиката любителите на изкуството ще могат да разгледат и фотоизложбата „Джаз мигове през обектива на Георги Кехайов".

Първата джаз вечер (27 ноември) ще открие Биг Бенда на Българското национално радио с диригент Янко Миладинов и солист вокалистката Петя Станчева. След тях на голямата сцена в Доходното здание за първи път с авторски рецитал ще се представи и Ангел Заберски (пиано). Програмата ще завърши с уникалния саксофонен джаз-квартет „FourColor" на Владимир Кърпаров, с участието на младите немски саксофонисти Катарина Томсен, Флориан Трюбсбах и Андре Симиоти.

Във втората вечер ни очаква среща с цвета на българския джаз. Първи ще се представят участниците от квинтета на Михаил Йосифов и Петър Момчев - квартет. Концертът ще продължи с горещ джем сешън на Антони Дончев, Стайко Стайков, Димитър Семов, Росен Захариев, Симеон Щерев, Ангел Димитров, Петър Петров и др.

Водещ на програмите и художествен ръководител на фестивала е Петър Петров.

Саксофонният квартет "FourColor" гостува в България за първи път, воден от добре известния на българската публика джаз музикант Владимир Кърпаров, живеещ през последните години в Берлин. В състава участват тримата млади немски музиканти: Катарина Томсен, Флориан Трюбсбах и Андре Симиоти. Всеки от тях допринася с оригиналния си музикален почерк за характерното и неповторимо звучене на саксофонния ансамбъл. 

Публиката в Русе ще чуе техни собствени композиции, световно известни джаз стандарти, както и пиеси, писани за саксофонен квартет, сред които композиции на Майк Мауер, Астор Пиацола, Джордж Гершуин, Южен Боца, Скот Джоплин и много други. 

През последните няколко години четиримата саксофонисти участват активно в различни проекти и формации, а през 2009 година основават квартета FourСolor. Гостуването на квартета на джаз срещата в Русе е подкрепено от Гьоте институт - България.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: