Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Русенец с рядко име издирва адаши по света
Автор: Екип Ruse24.bg 09:47 / 17.08.2009Коментари (0)1708
Русенец издири над 60 съименници от България, Европа и Америка и основа национален клуб на Живодаровците. Мустакатият Колумб търси всички адаши предимно чрез интернет, като им изпраща имейли с 3 въпроса: "Познавате ли друг Живодар?", "Доволни ли сте от името си?" и "Как ви наричат на галено?". Някои намира чрез приятели и познати на техни близки. Покрай адашите си в страната, установява връзка с двама.

Живодаровци, които живеят в Испания, и с по един от Великобритания и Америка. За да открие единия "испанец", телефонира чак на майка му в... Италия.

Живодар Душков се запалва по идеята още като студент, когато мисли, че името му е единствено. Докато през 1966 г. не се натъква случайно на по-голям от него адаш във Варна. Когато следва във Великотърновския университет, изскача още един, а студенти на чешита - преподавател, по-късно дори кръщават сина си... на него. През 2002 г. асистентът по история в Русенския университет “Ангел Кънчев” решава да събере всичките 12 открити адаши в клуб на Живодаровците във Варна, където проучил, че има цели 22-ма. Откривателят твърди, че в София живеят 5, а в Гулянци, Попово и Кюстендил - по един. В Русе от 7 Живодаровци вече е попаднал на 4-ма и продължава да дири останалите. В крайдунавския град две момчета са кръстени на него, след като майките им прочели стихотворенията му в някогашния в. “Дунавска правда”. Заради неговата поезия семейство от Стара Загора и състудентка на Живодар от Велико Търново също дали рядкото име на децата си.

“Много трудно можем да се съберем всички на едно място”, казва Душков, но не спира да организира срещи в цялата страна. С плевенските Живодаровци вече се е виждал 4-5 пъти, във Варна общува постоянно с адашите си, а 3-4 сбирки е направил в Пловдив, където попада на трогателна история. Открива случайно един малък Живодар в детска градина и написва писмо до директорката с молба да го види. Детето го чака на срещата и понеже баща му е в Германия, а майка му на работа, командироват вуйчо му от друг град да го доведе. Малчуганът не може да спи цяла нощ и много иска да види друг жив съименник. На въпросната пловдивска сбирка същия ден става ясно, че малчуганът е кръстен на един от присъстващите.

“Човек си върви с името, един адаш от Града на тепетата твърди, че името ни е като визитна картичка, казва русенецът. Самия него майка му кръстила навремето, харесвайки герой от полска книга. Той възприема името си като “даряващ живот”, което предопределя светоусещането му. Цял живот съчетава научните си занимания в университета със страстта към поезията, хумора, сатирата и журналистиката. Събира първи броеве от вестници, кулинарни книги и чаши със зодията му Риби.

Източник: в. "Труд - Русе"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: