Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Русенски бизнесмен отглежда крокодили
Автор: Екип Ruse24.bg 09:39 / 07.09.2008Коментари (0)3410
Все повече зоомагазини предлагат на клиентите със здрав стомах ларви на тарантули, игуани, хамелеони и дори нилски крокодили. Вече не е смайващо да отглеждаш тарантула или отровен скорпион, тъй като все повече татковци купуват на момченцата си опасните твари.

Според купувачи на екзотични гадинки най-търсени са нилските крокодилчета, кроталите и скорпионите. Кроталът обаче е силно отровна змия и не се продава на непълнолетни, предупреждават специалисти. Пълзящият убиец струва около 300 лева, тъй като е рядко срещан и е много опасен. Най-скъпи и за покупка, и за отглеждане са кралският и мрежестият питон. Питоните се харчат за около 1000 лева, а още толкова струва и "поддръжката" им.

Много родни бизнесмени преодоляха страха от гадинките и закупиха екзотичните твари, за да събират страха на конкурентите си. Други пък обичат да ловят животинките. Един от запалените авантюристи е собственикът на "Белла" Венцислав Георгиев. Той плати 25 000 долара, за да лови анаконди в Боливия. Русенският бизнесмен Цоню Цонев пък отглежда студенокръвните влечуги и върти бизнес с тях, а с една от змиите си се обясни в любов на съпругата си.
Тарантулите също са голям хит сред родните паралии и дори сред простолюдието. Цените на косматите паяци варират от 20 до 50 лева в зависимост от размера и възрастта им. Те трябва да се отглеждат в среден на височина терариум, тъй като може да паднат при пълзенето по стените от високо и да се наранят. Разбира се, рискът "звярът" да ви полази, докато спите, ако му е ниска къщичката, е много сериозен, но човек не може да има всичко. Не е добре да правите купони и да вдигате шум около тарантулата, тъй като става агресивна.

Връх на луксозните прищевки обаче е отглеждането на нилски крокодил или на кайман. Ако ще живее в апартамент, по-добре заложете на кайман. Влечугото не расте колкото нилския крокодил, но се отглежда по същия начин. Когато е малък, го храните с насекоми или живи бебета мишлета. Стане ли голям, е добре да му давате сурово месо на късчета. Проблемът с крокодила е, че няма да изпита интерес към храната, ако му я хвърлите в терариума. Трябва да си играете на "самолетче" като с децата, за да лапне месото, съветват от магазините. Задължително е животното да приема рептокал - добавка с калций специално за влечуги, тъй като при бърз растеж челюстта им се изкривява. Крокодилите могат да се купят лесно, но е добре да получите документ за легален внос и ваксинации от търговеца. Цената им варира от 250 до над 1000 лева в столичните зоомагазини.

За съжаление няма крокодил, който остава малък. Той обаче расте доста бавно и за около 10 години ще достигне 6 метра. Крокодилът е покупка за цял живот, ако не го уморите преди това, тъй като живее колкото човека - 80 години. Въпреки застрашителните размери на влечугото, което спокойно може да стигне 2 метра, има каймани, които могат да се "съобразят" с пространството, което сте им предоставили, и да не растат повече от това.

А нуждите на крокодила са като тези на повечето манекенки. С две думи - редовен солариум. Необходими са специални лампи, като най-добрите са Рептисън 10.0 UVB. Лампата трябва да свети от 12 до 14 часа на денонощие и да бъде подменяна на всеки 6 месеца. Тя обаче не трябва да бъде разположена на повече от 60 см от животното, предупреждават гледачи. Най-неприятната част за стопанина на потенциалния Гена е смяната на водата, която в никакъв случай не бива да е прозрачна и чиста. Крокодилът обича мътна и мръсна вода. Съответно миризлива. Причината е, че звярът се крие във водата, преди да нападне жертвата си, и не се чувства сигурен, ако е изложен на погледи. Началото е лесно - започнете с аквариум 120/90/70, когато още е малък и не е запълзял из къщата. Специалисти съветват при най-малкото съмнение за здравето на крокодилчето да го отнесете в Природонаучния музей. Само там има компетентни херпетолози, които ще се погрижат за животното ви.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: