ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
С настъпването на пролетта засилваме имунитета с този пресен зеленчук | ||||||
| ||||||
Хранителната стойност на пресния чесън включва умерени количества витамин С, фосфор, манган и витамини от група В, както и калций, цинк и желязо в по-малки количества. Неговият ключов елемент е алицин, мощен антиоксидант, който подобрява здравето. Пресният чесън има ниска калоричност - само 5 калории на стрък, и предлага ползотворни серни съединения и органични киселини. Пресният чесън може да подпомогне имунната система, като действа като стимулатор. Със своите естествени антибиотични свойства, подобни на тези на по-зрелия чесън, той е идеално средство за укрепване на имунитета. При настинка или инфекция, добавянето на пресен зелен чесън може да осигури допълнителна защита за организма. Витамин С в пресния чесън стимулира производството на бели кръвни клетки, които играят ключова роля в борбата с инфекциите. Чесънът може да помогне за улесняване на храносмилането чрез своите потенциални противовъзпалителни свойства, които успокояват раздразненията в червата. Това ускорява процеса на храносмилане и намалява дискомфорта. Антиоксидантните и антибиотични свойства на чесъна също помагат за поддържането на бактериален баланс в червата. Чесънът може да подобри циркулацията поради високото съдържание на витамин С, който улеснява абсорбирането на желязото. Желязото е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки, а чесънът също съдържа високи нива на желязо и други минерали. Това го прави ефективно средство за стимулиране на кръвообращението. Подобреното производство на червени кръвни клетки осигурява по-добра оксигенация на тялото и по-бързо доставяне на важни хранителни вещества до всички системи в организма. Като мощен антиоксидант, алицинът може да намали оксидативния стрес в организма и да намали риска от клетъчни мутации и развитието на рак, пише Puls.bg. Този ефект не само помага за предпазване от рак, но също така може да има благоприятно въздействие върху други хронични заболявания, предизвикани от действието на свободните радикали. Според изследване алицинът в чесъна и зеления чесън намалява LDL (лошия) холестерол и повишава HDL (добрия) холестерол. Това също може да помогне за понижаване на кръвното налягане, намалявайки риска от инфаркт и инсулт. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Няма да ни се размине, НИМХ потвърди официално прогнозата
10:42 / 27.11.2024
Нов коледен хит, но не е на Марая Кери
16:56 / 27.11.2024
Предстои промяна в големите търговски центрове
12:00 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
13:04 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: