Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Седем от най-здравословните зърнени храни, които диетолозите препоръчват да ядем по-често
Автор: Екип Ruse24.bg 13:24 / 28.02.2025Коментари (0)703
©
Зърнено-житните култури са основна храна, която присъства в кухнята на почти всяко домакинство. С нея приготвяме не само вкусни домашни ястия, но и си набавяме важни за организма хранителни вещества. Ето седем от най-здравословните зърнени храни, които диетолозите препоръчват да ядем по-често, както и ползите, свързани с консумацията им.

Булгур

Булгурът е зърнена храна, която се прави от твърда пшеница. Добре е да знаем, че съдържа глутен. Но в същото време е пълна с ползи за здравето - осигурява на тялото ни желязо, магнезий, фосфор, цинк и витамини от група В. Освен това съдържа фибри, които са особено полезни за чревното здраве.

Кафяв ориз

Също богата на хранителни вещества вид зърнена храна е кафявият ориз. Той съдържа фибри, протеини и няколко B витамина, които помагат на организма да усвои енергията от храната. 

Друга съществена полза е свързана с антиоксидантите, които се борят с възпалението и предпазват клетките в тялото, пише lifestyle.bg. А за разлика от булгура, кафявият ориз не съдържа глутен.

Киноа

Киноата се различава от другите зърнени храни с това, че е пълноценен протеин. Това означава, че съдържа всички незаменими аминокиселини (градивните елементи на протеина), от които тялото се нуждае, но не може да произведе само.

Наред с това киноата е богата на фибри и основни минерали, включително желязо, цинк, магнезий и калций.

Просо

Просото съдържа фитохимикали, които помагат на имунната система да се бори с инфекции, болести и други потенциално вредни за организма ни неща. В него също няма глутен, но е добре да имаме предвид че просото има различни разновидности, а хранителните вещества варират според вида. Като цяло просото се счита за добър източник на витамини от група В, калций и калий.

Овесени ядки

Така популярните и препоръчвани от диетолозите овесени ядки няма как да не се наредят сред най-полезните зърнени храни. Те съдържат бета-глюкан - вид фибри, които помагат за понижаване на холестерола в кръвта.

Освен това са особено добър източник на протеини, фибри, витамин B1 и минерали като селен, магнезий и цинк. И не на последно място, овесът е една от малкото храни, съдържащи авенантрамиди - антиоксидант, който предпазва сърцето и помага за намаляване на възпалението в тялото.

Ечемик

Ечемикът е добър източник на протеини, магнезий, фосфор, витамин В3 и мед. Чрез него си набавяме и повече фибри, включително бета-глюкановите фибри, които подпомагат намаляването на холестерол в кръвта. И нещо повече, ечемикът осигурява молибден - важен микроелемент, който помага на тялото да разгражда токсичните вещества.

Амарант

Подобно на киноата, амарантът е пълноценен протеин и не съдържа глутен. Също така е богат на фибри, желязо и витамин B6. Наред с това ни помага да си набавим цинк, който е важен за функционирането на имунната система и заздравяването на рани, пише сайтът на Martha Stewart.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Бюджет 2025
Кабинетът "Желязков"
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: