Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шеф Андрей Стоилов: В работата си на много места оставям почерка си и хората му се радват
Автор: ИА Фокус 13:09 / 31.07.2024Коментари (0)1025
© Фокус
Двете  ми деца са най-голямото ми постижение наистина, това е нещото, което изпълва и осмисля живота ми. Това каза за предаването "Животът на фокус" по Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова, шеф Андрей Стоилов.

COVID му помага да осмисли, че семейството, децата, събиранията са истинския му живот. “COVID  спира бизнесът ми за дълго време. Време на осмисляне, в което си отварям очите да виждам още по-широко", споделя шеф Андрей Стоилов.

Израства с идеята да стане готвач още от предучилищната група. Тънкостите на занаята учи от известни колеги, с които е работил и е взел по нещо, винаги и от всеки човек има какво да научи. На 18 г. започва работа в ресторант “Баварска къща", където прави първи стъпки в кухнята и много прорезни рани. Но огромното му желание и устойчивостта да се развива, да бъде добър започват да се случват. След казармата започва работа в хотел “Амбасадор" на “Симеоновско шосе" - първият голям хотел с частна инвестиция в ранните 90 години, красив, лъскав, побиращ хайлайфа и тъмния свят. Там са консумирали ястие, в което е участвал в създаването му - пиле в тесто, като филе “Уелингтън", което  е супер известно в цял свят, което пък е телешко в тесто.  Рецептите в “Амбасадор" все още са били под шапката и влиянието на “Балкантурист". За него “Балкантурсит" е стандарт, който се е развивал 40 години в България. Сравнява работата в големите корпорации в които работи с “Балкантурист" с правилник по който се работи.  

Мечтае да работи в “Хилтън". Среща с Андре Токев, с когото намират допирни точки и става част от неговия екип. След втората година става су шеф или заместник-главен готвач, което много му помага за развитието му като главен готвач в следващите хотелски дестинации. “Андре обърна кулинарията в България, предлагаше иновативна кухня. Имаше много хора, които искаха да стажуват и да работят при нас, само и само да се докоснат до новостите, които правим. Това нещо роди и Българската асоциация на професионалните готвачи, да си помагаме и да развиваме новостите, които правим", подчерта Андрей Стоилов.

“Метрополитен" е първият хотел в който става главен готвач, и се опитва да пресъздаде големият стандарт в българския хотел и успява. Носител е на множество титли за България от международни състезания. Наградата с най-голяма тежест са бронзовите отличия от кулинарни олимпийски игри. Всички отличия са с висока стойност като тежест. С Българската асоциация на професионалните готвачи, чиито председател доскоро е бил Андрей Стоилов, а сега е част от управителния съвет, успяват да подпомагат и да популяризират кулинарията. “За десетина година сме направили много. Стотици са момчетата и момичетата с които сме се представяли на състезания. 10 години съм бил капитан на Националния отбор и сме пътували къде ли не. Участваме в състезателни дисциплини, в които имаме параметри, както е в момента на Олимпийските игри. При кулинарните игри е същото - имаш задачи, които трябва да изпълниш - брой ястия, видове, продукти. В олимпийския кулинарен шампионат участват от 60 до 100 държави от цял свят, и около 5000 участници. Последният шампионат се проведе в Ерфур, Германия. Има индивидуални и групови дисциплини, аз съм групов играч. Носител съм на златен медал от Евро Азия, състезание на билото на Урал в град Екатерининбург, там журито видя неща, които не  беше виждало. Но има и състезания, като във Франция, където сме слаби и ядем шамари", разказа Андрей Стоилов.

“В работата си на много места оставям почерка си и хората му се радват. В момента имам ангажимент към български ресторант, там ще се намерят неща, които аз готвя по начина по който на мен ми харесва. Има голямо разнообразие на тренд ресторанти, които се справят супер с нова българска кухня, много техника, много тежко готвене и заготовки, интересни презентации, браво на момчетата! Аз съм традиционалист и харесвам нормалната техника, която ни връща към  по-обикновен, нашенски, домашен вкус. Опитът ми във варене на бавен огън без кислород е много голям. Но съвсем различно е когато изпечеш агнето с дроб сърма за 6-7 часа на фурна на дърва да хванеш температурата и да го направиш. Варенето на бавен огън (сувидиране) няма нищо общо с нещо, което е на тава. Префасонирам в нов стил стари рецепти, това е нещото, което искам - да има хубав кашкавал, да има хубав колбас, използване на нашите домати вместо турски", отбеляза Андрей Стоилов.

Събира рецепти от съвременнта българска кухня и преди няколко години издава луксозна издание на книгата “Съвременна българска кухня"."Хубаво е да има книги, Тик ток е комерсиализация, а книгата е  създадена от приятели и съм щастлив от този си труд. В момента работя за няколко заведения в огромен бизнеспарк в София, в който имаме хиляди хранения на ден. Правим най-дбрата храна и най-добрият хляб с квас, хляб за живот и вдъхновение", заключи Андрей Стоилов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: