Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Шест концерта от 24 до 26 март в рамките на ММД
Автор: Екип Ruse24.bg 11:31 / 24.03.2012Коментари (0)377
© Ruse24.bg
Шест концерта предстоят на 24, 25 и 26 март в рамките на 52-ия Международен фестивал "Мартенски музикални дни".

24 март, Доходно здание, зала "Европа", 11 ч.
НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
ДЕПАРТАМЕНТ "МУЗИКА"
"Коронацията на Попея" - опера в три действия от Клаудио Монтеверди
(първо изпълнение в България)
Диригент - Драгомир Йосифов
Режисьор - Симеон Симеонов
Сценография и костюми - Яна Дворецка
Хореография - Желка Табакова
Барокът като игра - Така бихме нарекли предстоящото в събота (24 март) обедно събитие с първата в България сценична реализация на знаменитата опера "Коронацията на Попея" на Клаудио Монтеверди - един от първите образци на оперния барок, истинско предизвикателство за меломаните и любителите на жанра. Наречена от композитора drama in musica или opera musicale, тази вълнуваща композиция може да се сравнява по красота и мащаби с опери като "Дон Жуан" от Моцарт, "Дон Карлос" от Верди и "Борис Годунов" на Мусоргски.

Днес "Коронацията на Попея" от Монтеверди е най-блестящото произведение, свързано с епохата на ранния барок в Европа. Спектакълът в Русе е исторически първото й представяне в България - амбициозен продукт на Департамент "Музика" към НБУ, с участието на младите и талантливи солисти Дарина Линкова, Димитър Зашев, Наташа Пандазиева, Рая Начева, Наталия Афеян, Пламен Кумпиков, Цветомила Димитрова, Сара Лобегайгер, Светлана Иванова, Дмитрий Гамбурцев, Яна Каменова и Петра Стефанова.
Постановката е дело на диригента Драгомир Йосифов, режисьора Симеон Симеонов, художника Яна Дворецка и хореографа Желка Табакова.

24 март, Доходно здание, 19 ч.
РУСЕНСКА ФИЛХАРМОНИЯ
Диригент - Иво Венков
Солисти: Мартин Цонев, бас
Трио Атанасов в състав:
Персевал Жил, цигулка
Сара Султан, виолончело
Пиер-Калоян Атанасов
Програма:
Моцарт - Концертни арии
Бетовен - Концерт за цигулка, пиано и виолончело
Удивителна компания от млади и изключително надарени артисти, поели с летящ старт европейската си кариера, ни очаква в концерта на Русенска филхармония на 24 март от 19 ч. в залата на Доходното здание.

Иво Венков - един от знаменитите възпитаници на Русенското училище по изкуствата, носител на Първа награда от международния конкурс за диригенти на името на Дьорд Золти, пристига от Белгия за своя дебют на фестивалния подиум в Русе.

Трио "Атанасов" - младото и особено успешно френско клавирно трио на Пиер-Калоян Атанасов идва също за своя дебют в Русе, с един наистина внушителен багаж от награди и отличия зад себе си.
Мартин Цонев е също сред именитите възпитаници на русенското училище по изкуствата. Проектът с четири от най-красивите концертни арии на Моцарт за бас и оркестър е специално подготвен за международния фестивал в Русе. И може би най-атрактивната сред тях е прочутата Per questa bella mano - един от последните опуси на австрийския майстор и последната от серията концертни арии на Моцарт. Арията представлява един зашеметяващ със своята бравурност и оригиналност дует между солиращите бас и контрабас (в изпълнение на Маргарита Калчева) - истинска музикална бурлеска, създадена от Моцарт в последната година от живота му.
Първата част от концерта ще бъде записана от БНТ.

25 март, Доходно здание, Голяма сцена, 11 ч.
КИНОСЮИТА
Зад екрана
(мултимедиен спектакъл по повод 110 години от рождението на Димитър Ненов)
Божена Петрова, пиано
Пламен Бейков, бас
Автор на киноколажа: Георги Бейков
Един изцяло български фестивален продукт ще напомни за една много важна за българската музика годишнина, 110 години от рождението на Димитър Ненов. Този своеобразен мултимедиен кросовър, наречен "Киносюита - зад екрана", принадлежи на известния български бас Пламен Бейков и представя малко известни и неизпълнявани песни на Д. Ненов, оригинално "дописани" от атрактивните визуални решения на екранното изображение.

25 март, Доходно здание, 19 ч.
СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР НА БУКУРЕЩКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО
Диригент: Кристиян Оросану
Солист: Дитер Флури, флейта
Програма:
Д. Войкулеску - Codex Caioni
Ж. Ибер - Концерт за флейта
А. Дворжак - Симфония № 9 "Из Новия свят"
За първи път на русенската фестивална сцена ще срещнем една от големите надежди на румънската диригентска школа - Кристиян Оросану - изключително надарен млад музикант, със завидна за неговата възраст европейска кариера.
Във фокуса на концертната програма, която представят гостите от Букурещ, е една от най-популярните и предпочитани от меломаните на всички времена творби, абсолютен фаворит в оркестровия репертоар - Деветата симфония "Из Новия Свят" на Антонин Дворжак . Блестящият опус на чешкия майстор, прекарал една значителна част от своя живот в Америка, е наистина една от най-силните и ярки творби на късно-романтичния 19 век. Симфонията е поръчана от Нюйоркския симфоничен оркестър и е вдъхновена от прочутата поема на Лонгфелоу "Песен за Хаяуата".
Към тази любима на публиката творба гостите ни от Румъния, заедно с първата флейта на Виенската филхармония - Дитер Флури, ще прибавят и една особено атрактивна композиция от Жак Ибер - неговият знаменит Концерт на флейта и оркестър. Съчинен през 30-те години на 20 век, този елегантен опус демонстрира целия звуков и виртуозен шик на флейтата, гарниран от една пленителна игрова смесица между барокови фигури, меланхолични напеви и джазови рифове.
Концертът ще се излъчва директно едновременно от БНР и от Букурещкото национално радио.

26 март, Доходно здание, 19 ч.
Светлин Русев, цигулка
Франсоа Салк, виолончело
Програма: прочути соло пиеси и дуети от Е. Изаи, П. Христосков, К.Маратка, М. Равел, Г. Касадо
Уникална програма, необичаен ансамбъл и двама забележителни артисти - концертът е наистина изкушение за меломаните и без съмнение е сред най-привлекателните камерни програми на русенския фестивал.

За Светлин Русев - един от най-успешните млади български цигулари днес, роден и учил в Русе, възпитаник на Русенското училище по изкуствата, в настоящия момент концертмайстор на Оркестъра на Френското радио и на Сеулската филхармония, знаем като че ли всичко.
Не толкова познат на българската публика е неговият партньор във фестивалната програма - Франсоа Салк, едно от лицата на Mezzo, признат за един от най-впечатляващите челисти на своята генерация, носител на множество големи международни награди, между които наградата Пиер Фурние във Франция, ARD в Мюнхен и Чайковски в Москва. Едва 30 - годишен, Франсоа свири като солист и камерен музикант в над четиридесет страни и със световноизвестни артисти като Ж.К. Пенетиер, Б. Енгерер, А.Таро, М. Портал, П. Майер, Е. Пахуд, И. Голан, Р. Капушон, П. Амоял, Б. Дъглас, Д. Шахам.

От 5 години е член на световноизвестния струнен квартет Изаи, с който е изнесъл над 400 концерта и записал седем компактдиска.
Концертът ще бъде записан от БНТ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: