Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Швейцарски писател на литературна стипендия в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 08:55 / 08.07.2008Коментари (0)396
Швейцарският писател Даниел Гьоч гостува в Русе през този месец. Писателят е стипендиант на литературна мрежа "Халма" и е гост на Международно дружество "Елиас Канети", член и съосновател на тази литературна мрежа. Авторът е настанен в Семизовата къща и иска да използва работния си престой в Русе, за да пише роман, вдъхновен от новото обкръжение. Даниел Гьоч е роден през 1968 година в Цюрих, учил е право в Цюрих и Тулуза. Понастоящем живее като свободен писател в Берлин.

През 1999 г. се появява първият му роман "Aспартам"  (издателство "Билгерферлаг"). Наред с други романи като например "X" (2004) или "Бен Кадер" (2006) авторът написва също драми и радиопиеси, както и много разкази, които са публикувани в антологии. Заплануван е превод на български език на най-новия му роман.

Даниел Гьоч е награден със стипендия на литературната мрежа "Халма", в която от българска страна участват както Международно дружество "Елиас Канети" от Русе, така и Фондация "Пигмалион" от Пловдив. Стипендията е отпусната от Швейцарската културна фондация ProHelvetia. Тя дава възможност на авторите да живеят и пишат в продължение на по един месец в два града от две различни страни. След престоя си в Русе Гьоч ще отпътува за Прага, който е вторият град от неговата литературна резиденция.

"Халма" е европейска мрежа от 22 литературни центрове в 16 страни. От 2008 г. се отпускат за първи път стипендии за автори, които дават възможност за двумесечен престой в две европейски страни. Авторът Даниел Гьоч е не само първият "Author in Residence" на град Русе, той е и първият стипендиант на литературната мрежа "Халма".

Международно дружество "Елиас Канети"  организира литературно четене с швейцарския писател Даниел Гьоч в Русе на 25 юли, с което ще се отбележи също и годишнината от раждането на Елиас Канети. По този повод вече се превеждат на български език откъси от неговия роман "Аспартам".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: