ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Скритите опасности в кухнята: Вредата от маргарина, палмовото масло и пържените храни | ||||||
| ||||||
Маргаринът – "здравословната“ алтернатива, която заблуждава Маргаринът се наложи като "по-здравословен“ заместител на маслото през втората половина на 20-ти век. Продуктът, изработен от растителни масла, обещаваше по-ниски нива на холестерол и по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Това обаче се оказа мит. Много видове маргарин съдържат трансмазнини, които са опасни за здравето. Трансмазнините повишават нивата на "лошия" LDL холестерол и намаляват нивата на "добрия" HDL холестерол, като това води до повишен риск от сърдечносъдови заболявания и инфаркт. Дори при намаляване или премахване на трансмазнините, маргаринът остава преработен продукт, който съдържа вредни съставки. Палмовото масло – евтин, но опасен избор Палмовото масло се използва широко в индустрията поради ниската му цена и дългия срок на годност. Присъства в множество преработени продукти, от бисквити до замразени храни. Но тази икономична опция е обвързана с множество здравословни и екологични проблеми. От здравословна гледна точка, палмовото масло е богато на наситени мазнини, които водят до повишаване на холестерола и увеличаване на риска от сърдечни заболявания. Въпреки че се рекламира като "по-здравословно“ за пържене, неговото прекомерно използване допринася за затлъстяването и влошаването на метаболитните процеси в организма. Не на последно място, палмовото масло се свързва и с обезлесяването в тропическите райони и загубата на местообитания на застрашени видове. Фритюрници и пържени храни – какво всъщност ядем? Една от популярните кухненски джаджи от миналото – фритюрникът – често се пълнеше с олио или палмово масло, защото се смяташе, че те са подходящи за пържене. И дори да сме заменили класическите фритюрници с по-модерни технологии като въздушните фритюрници, пърженето си остава пържене. При пърженето на високи температури се образуват акриламиди – химични съединения, свързани с повишен риск от рак. Независимо дали пържим картофи или пилешко месо, самият процес води до образуването на вредни съединения и увеличава съдържанието на мазнини в храната. Това води до сериозни последици за здравето – повишаване на калориите, увеличаване на теглото и проблеми със сърдечно-съдовата система. Пържено пиле и картофи – любими, но опасни Пържените храни, особено пърженото пиле и пържените картофи, са неотменна част от менюто в много домакинства. Въпреки че са любими на милиони хора по света, те са особено вредни за здравето. Високото съдържание на наситени мазнини, сол и въглехидрати допринася за множество здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Особено проблематично е, че тези храни често се консумират в големи количества, което води до прекомерно калорийно натоварване. Така пържените картофи и пилето не само увеличават телесното тегло, но и натоварват организма с вредни вещества, които затрудняват нормалното му функциониране. Нека обобщим основните проблеми, свързани с маргарина, палмовото масло и пържените храни: Трансмазнини – повишават риска от сърдечносъдови заболявания и възпалителни процеси в организма. Наситени мазнини – повишават нивата на холестерола, водят до затлъстяване и увреждат метаболизма. Акриламиди – потенциални канцерогени, които се образуват при пържене на високи температури. Високи калории – прекомерният прием на калории от пържени храни увеличава риска от затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми. Инсулинова резистентност – пържените храни могат да доведат до нарушения в инсулиновата чувствителност, което е предпоставка за развитие на диабет тип 2. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ергенка - бизнесменка с 6 фирми
16:12 / 20.11.2024
Изпращаме помощ на Газа
15:08 / 20.11.2024
Интересно явление тази сутрин
10:43 / 20.11.2024
Време е за нещо ново
09:50 / 21.11.2024
Напусна ни Мила Власковска
10:14 / 21.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: